Sinun omasi – rakastavaisten traaginen täysosuma täyttää 50 vuotta

Tamara Lundin Sinun omasi -klassikon julkaisusta tulee kuluneeksi 50 vuotta 16. maaliskuuta. Säveltäjä, näyttelijä Rami Sarmasto ei ehtinyt nähdä kappaleensa menestystä – hän menehtyi onnettomuudessa pariskunnan häiden alla.

Kotimaa
Tamara Lund ja Rami Sarmasto parrasvaloissa
Tamara Lund ja Rami Sarmasto parrasvaloissaYle/Tv-arkisto

Vuosi 1965 oli alkanut sangen auvoisana nuorelle Tamara Lundille. Hän oli saavuttanut jalansijaa esiintymisbisneksessä, jonne oli lastentarha-ajoista lähtien tuntenut vetoa. Tamara Lund oli kihlautunut suosikkinäyttelijä Rami Sarmaston kanssa, hääpäivä oli sovittu helmikuun lopulle. Lund ja Sarmasto näyttelivät Turun kaupunginteatterin West Side Storyssa ja olivat kaikkiaan täydellinen kansikuvapari.

Sinun omasi 

Ramin ja Tamaran kesken oli edeltävän syksyn aikana syntynyt myös laulu, josta tuli merkillinen täysosuma.

Kaikki tytöt olivat ihan rakastuneita tähän prinssiin, hän oli aivan ihana

Tamara Lund Tuhkimon prinssiä nuortenteatterissa näytelleestä Rami Sarmastosta

Laulu on elänyt tekijöitään pidempään, mutta se on kuitenkin täysiin kiinnittynyt Tamara Lundin ääneen ja laulutapaan. Siitä on ollut vaikea tehdä versiota, joka ei olisi vain arvostava muistelma alkuperäisestä.

– Ramilla oli usein kitara mukana, kun istuimme iltaa ja hänen laulunsa viimeisteltyi yhdessä sitä miettiessämme, Tamara Lund muisteli.

Autiona katu öinen valvoo

Mietiskelyt olivat kypsyneet Lundin mielessä. Hän kertoi laulun tekstin saaneen muotonsa yhdellä kertaa ja yllättäen.

– Yhtenä iltana olin menossa nukkumaan, melkein jo unten mailla, kun yht'äkkiä tämä teksti selkeni. Kirjoitin sen paperille, ja se oli siinä.

Tyylikäs poikkeus

60-luvun alkupuolen suomalainen iskelmä oli soinniltaan karumpaa, tai "taloudellisemmin" tehtyä, kuin 50-luvun orkestraatiot. Toisaalta iskelmien tekstit olivat parhaimmillaan äärihaaveellisia, ja kaipuun kohteet olivat jossain kaukana. Esimerkiksi "Valkea venhoni kiitää kaukaista saartasi päin...."

_Sinun omasi _on toista maata. Sen melodia on tyylikäs ja muistuttaa aikakauden suosiota saanutta italialialaista iskelmää.

Tamara Lund kertoi, että Sinun omasi oli tarkoitettu kisaamaan euroviisukarsinnoissa, mutta laulua ei kelpuutettu mukaan. Edellisen Eurovision laulukilpailun voittaja oli ollut Italian Gigliola Cinquetti, jonka Non ho l'etan kitarasoinnit tuntuvat vaikuttaneen sovittaja Nacke Johanssoniinkin.

Jos untomonosmainen iskelmä ulotti haaveensa kauas ja tarvitsi melkein freudilaista tulkinta-apua valkeine venhoineen, Tamara Lundin teksti oli suora ja kaikessa kauneudessaan konkreettinen.

Teksti lähtee suunnilleen laulajan kotikadun näkymästä, suukko painetaan lähellä olevan poskelle ja omana olemisen toivomus lauletaan suoraan rakkaan korvaan.

_Sinun omasi _on syntynyt pariskunnan kesken. Sen voi halutessaan helposti kuulla omakohtaisena tunnustuksena.

Lyhyt mutta onnellinen aika

Tamara Lund ja Rami Sarmasto joutuivat auto-onnettomuuteen matkalla Turusta kohti Harjavaltaa 12. helmikuuta 1965.

Rami Sarmasto sai surmansa juuri häiden alla.

Edellinen ilta oli ollut valtavan valoisa ja onnellinen - seuraavana aamuna oli kuin Ramin elämältä olisi kokonaan pudonnut pohja pois

Tamara Lund

Sinun omasi julkaistiin Tyttö kaivolla -levyn kääntöpuolella 16. maaliskuuta 1965, runsas kuukausi Sarmaston kuoleman jälkeen. Levyn A-puoli on jäänyt klassikoksi nousseen kaihoisan balladin varjoon.

Lund muisteli heidän yhdessäoloaan lyhyenä, mutta kauniina ja onnellisena ajanjaksona. Lundin ja Sarmaston tiet olivat kuitenkin sivunneet jo varhaisista nuoruusvuosista alkaen.

Lundin kertoman mukaan ensi kerta oli Kerttu Hämeenrannan lapsiteatterin Tuhkimo-esityksessä. 12-vuotias Lund oli kuningatar, ja näytelmän prinssi oli nuori Sarmasto.

– Kaikki tytöt olivat ihan rakastuneita tähän prinssiin, hän oli aivan ihana, Tamara Lund muisteli.

– Kerran hän saattoi minut esityksestä kotiin ja vanhempani meinasivat saada sydänhalvauksen. Lättähatut olivat siihen aikaan muotia, ja Ramilla oli lättähattu. Vanhemmat luulivat, että minua saattaa joku vanha mies.

Julkkikset mediassa

Toinen kerta koitti myöhemmin Lundin esiintyessä Samppalinnan _Laulu tulipunaisesta kukasta _-näytelmässä. Sarmasto tuli tuolloin teatterille tapaamaan Teatterikoulun aikaisia ystäviään ja pyysi samalla Lundia viettämään juhannusta kanssaan. Pari päätyi Naantaliin katsomaan auringonnousua Ukko-Pekan sillalta.

Kolmas kerta sai jo mediahuomiota. Turussa pidettiin teatteripäivät ja tapahtuman juhlissa teatteriopiskelija Lund ja armeijasta päässyt näyttelijä Sarmasto tanssivat yhdessä. Tästä tapaamisesta naistenlehti julkaisi kuvan.

Ratkaiseva neljäs kerta koitti vuoden -64 syksyllä, kun molemmilla oli rooli Turun kaupunginteatterin West Side Storyssa. Nyt asiat etenivät vauhdilla. Heistä tuli pian kihlapari, hääpäivä sovittiin helmikuulle.

Onnettomuus palasi mieleen vuosien jälkeen

Tamara Lund kertoi vuonna 1996 Ylen haastattelussa, että Ramin hengen vienyt auto-onnettomuus palasi ajoittain mieleen.

Esimerkiksi TOO-alkuiset rekisteritunnukset toivat mieleen Ramin auton.

– Silloin mieleen palautuu se onnettomuus ja ne kauhunhetket siellä lumisella tiellä. Samoin ne harhailut sairaalassa, kun tuntui, ettei ketään ihmistä ollut missään, kun apua tarvittiin.

Tamara Lund kertoi myös joskus miettineensä, millaista olisi ollut, jos Rami olisi saanut elää.

– Kaarinassa autoillessa ohitan joskus talon, jota olimme ihailleet ja suunnitelleet, millainen meidän yhteinen kotimme olisi.

– Mietin myös, minkälaiseksi suhteemme olisi muodostunut. Ramihan ei ollut mikään helppo ja yksinkertainen ihminen: hän oli erittäin tunneherkkä ja helposti depressioon vaipuva. Minä olin usein täytenä kysymysmerkkinä, kun edellinen ilta oli ollut valtavan valoisa, onnellinen ja kaunis, ja seuraavana aamuna oli kuin elämältä olisi kokonaan pudonnut pohja pois.

Tamara Lund arveli, että heidän luonteenpiirteensä täydensivät toisiaan. Hänen valoisuutensa ja aktiivisuutensa olivat hyvä vastinpari Ramin mietiskelevyydelle ja alakulolle. Yhteistä oli lisäksi heidän intonsa ja omistautumisensa näyttelijäntyössä.

Lund kertoi pitäneensä tapanaan käydä Rami Sarmaston haudalla perheensä haudoilla käydessään.