1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sunny Car Center -meemistä ponnahtanut someyhteisö haluaa pelastaa mainostolpan

Sunny Car Centerin mainostolpan kohtalo puhuttaa sosiaalisessa mediassa. Facebookiin perustettiin pikavauhtia yhteisö mainostolpan pelastamiseksi. Liikkeellä ollaan puolitosissaan, mutta myös huumorilla: tolpalla tavataan!

Kuva: Miki Wallenius / Yle ja Joonas Vähämäki

Facebook-yhteisön (siirryt toiseen palveluun) taustalla on kaksi ystävystä, Antti Rita Helsingistä ja Joonas Vähämäki Tampereelta. Idea yhteisöstä sai kipinän Yle Hämeen aamulla julkaisemasta nettijutusta.

– Luin aamulla netistä, että oikeus vaatii tätä purettavaksi ja se on minusta kamala sääli. Kaikkihan muistavat autokauppakeskuksen tarinan. Näin tilaisuuden pelastaa tolppa nyt, kun se halutaan tuhota. Toivotaan, että saadaan ryhmään lisää kannattajia ja ehkä ihan jotain oikeaa actionia tolpan pelastamiseksi, kertoo ryhmän perustanut Rita.

Rita sai inspiraatiota Joonas Vähämäen tekemästä internet-meemistä. Vähämäki on yksi yhteisön ylläpitäjistä ja hän kulkee tolpan ohi kuukausittain.

– Siitä on tullut ikoninen huomiopaikka: aika usein tulee mainittua, että "taas ohitin Sunny Car Centerin tolpan." Viime vuonna, kun huijausjupakka tuli ilmi, niin se herätti kunnolla. Omassa kaveripiirissä aiheesta on puhuttu paljon ja viljelty erilaisia kuvamanipulaatioita ja meemejä.

– Tavoite on tietysti saada pidettyä tolppa paikallaan. Se olisi ikävä tilanne, jos se siitä kaadettaisiin, koska se toimii muistona kaikesta näistä asiaan liittyvistä seikoista, Vähämäki sanoo.

Tolpalla tavataan!

Antti Rita kertoo ryhmän pohtivan jo konkreettisia toimia.

– Todennäköisesti otamme yhteyttä Hämeenlinnan kaupunkiin sen selvittämiseksi, voidaanko tälle jotain tehdä. Ihmiset näyttävät selvästi haluavan, että tolppa säilyy. Itse olen Helsingistä, mutta tolppa on tavoittanut ihmiset ihan Suomen laajuisesti.

– Tämä on hyvin mielenkiintoista, mikä tolpan kohtalo tulee olemaan. Olisi tärkeää säilyttää tolppa, ettei tämä kömmähdys pääsisi unohtumaan. Tolppa on hieno! Haluan tehdä sinne pyhiinvaellusmatkan lähiaikoina. Tolpalla tavataan! sanoo Rita.

Joonas Vähämäki muistuttaa, että yhteisö ei ole pelkkä vitsi.

– Tämä on jo itsessään koko tapaus niin huomionarvoinen varsinkin somessa, tässä oli järjetöntä ironiaa mukana. Me emme pyri säilyttämään tolppaa liiketoiminnan tukemiseksi, vaan se on nähtävyys.

– Ollaan puhuttu, että jos tarvitsisi vaikka lähteä itseään tolppaan kahlitsemaan, ettei sitä kaadettaisi, niin tarvittaessa lähdetään. Oikeasti toivoisimme, että tolppa jäisi paikalleen, Vähämäki painottaa.