Suurin osa kansanedustajaehdokkaista vastustaa Kollajan allasta

Valtaosa Oulun vaalipiirin ehdokkaista ei rakentaisi Kollajan allasta Pudasjärvelle. Vain joka neljäs kansanedustajaehdokas rakentaisi altaan.

Kotimaa
Kollaja
YLE Oulu

Oulun vaalipiirin ehdokkaat eivät ole Kollajan altaan rakentamisen kannalla. 64 prosenttia kansanedustajaehdokkaista jättäisi altaan rakantamatta.

Joka neljäs kansanedustajaehdokas on jokseenkin samaa mieltä tai täysin samaa mieltä siitä, että Kollajan allas pitäisi rakentaa.

Nykyiset kansanedustajat suhtautuvat suopeammin

Ehdolla olevat nykyiset kansanedustajat suhtautuvat altaan rakentamiseen suopeammin. Heistä 37 prosenttia on sitä mieltä, että allas pitäisi rakentaa.

Joka viides ehdolla olevista nykyisistä kansanedustajista ei ota Ylen vaalikoneessa asiaan kantaa lainkaan ja 45 prosenttia vastustaa rakentamista.

Vihreiden ehdokas Mika Flöjt Kuusamosta vastustaa Kollajan altaan rakentamista.

– Kollajan allas avaisi arvokkaan koskiensuojelulain, mikä johtaisi vesivoimaspekulaatioihin ympäri Suomea. Kollaja pilaa IIjoen vaelluskalojen palauttamishankkeen Iijokeen, haittaa kalateistä saavutettavaa etua sekä pilaa humuksillaan alapuoliset vesistöt, vie virkistys- ja mökkeilyarvoja sekä poropaliskunnan laidunalueita, lataa Flöjt.

Voi rakentaa tietyin ehdoin

Keskustan ehdokas, paltamolainen Marisanna Jarva on sitä mieltä, että altaan voi rakentaa tietyin ehdoin.

– Jos paikalliset asukkaat näin haluavat, Jarva sanoo.

Itsenäisyyspuolueen kansanedustajaehdokas Antero Kangas Oulusta kannattaa hanketta.

– Saastuttamatonta vesivoimaa ja sen valjastamista kannatan. Järkevä hanke, Antero Kangas sanoo.