Talvivaara on ollut raskas taakka veronmaksajille

Talvivaaran kaivokseen on hulahtanut satoja miljoonia euroja veronmaksajien rahaa vuosien varrella. Suurimmat tappiot sijoitusmielessä on tehnyt valtion sijoitusyhtiö Solidium, joka on joutunut kirjaamaan Talvivaarasta noin 150 miljoonan euron tappiot. Myös eläkelaitoksille on koitunut tappioita.

Talvivaara
Dumppereita Talvivaaran kaivoksella.
Talvivaara

Solidium on ollut Talvivaaran suurin omistaja. Se on sijoittanut Talvivaaran mutamaan eri otteeseen kaikkiaan noin 150 miljoonaa euroa. Tuo summa on jo alaskirjattu eli merkitty tappioksi.

Myös julkisen sektorin eläkelaitokset Valtion eläkerahasto (VER) ja kunta-alan eläkevakuuttaja (Keva) ovat sijoittaneet Talvivaaraan. Kumpikin kuului vuosina 2011 ja 2012 Talvivaaran 20 suurimman omistajan joukkoon.

Eläkerahaakin paloi

Valtion eläkerahastolla oli enimmillään 2,1 miljoonaa ja Kevalla noin 2,8 miljoonaa osaketta. Kumpikin irtautui Talvivaarasta kokonaan vuoden 2012 jälkeen. Osakkeiden myynneistä on syntynyt vähintäänkin muutamien miljoonien eurojen tappiot kummallekin.

Julkisia eläkelaitoksia enemmän Talvivaaraan olivat sijoittaneet yksityiset eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen. Myös ne ovat kärsineet suurtappiot Talvivaarasta.

Suorien osakesijoitusten lisäksi instituutiosijoittajille on syntynyt miljoonaluokan tappioita Talvivaaran liikkeelle laskemista velkakirjoista, jotka ovat menettäneet arvonsa.

Lisäksi valtio on satsannut Talvivaaran konkurssiprosessiin tähän mennessä jo toista sataa miljoonaa euroa, koska suurten ympäristövahinkojen estämiseksi Talvivaaran kaivosta on pyöritetty julkisin varoin.

Ja vielä kerran uusi satsaus

Torstaina valtio joutui vielä uudelleen sijoittamaan Talvivaaraan lähes sata miljoonaa euroa, kun valtio lähti mukaan vähemmistöpanoksella brittiläisen sijoitusyhtiön ostohankkeeseen kaivoksen toiminnan jatkamiseksi.

Näin veronmaksajien taskusta on on tavalla tai toisella otettu Talvivaaran katastrofista syntyneisiin tappiohin ja muihin vastuisiin noin 350 – 400 miljoonaa euroa tähän mennessä.