1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talouskasvu

Keski-Pohjanmaan talouskasvu myötätuulessa

Maakunnan talouskasvu on ollut maan keskiarvoa kovempaa. Maakuntien välisessä vertailussa Keski-Pohjanmaa sijoittuu kuudenneksi. Taustalla on muun muassa alueen monipuolinen elinkeinorakenne.

talouskasvu
Seteleitä.
Yle

Vuosina 2000–2012 Keski-Pohjanmaan talous kasvoi 18,8 prosenttia. Luku on korkeampi kuin koko maan keskiarvo 14,4 prosenttia. Paremmin pärjäsivät Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Pirkanmaa, Kainuu ja Kanta-Häme. Vertailussa olivat kaikki 19 maakuntaa.

Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Jarl Sundqvist toteaa, että kasvun taustalla on monipuolinen elinkeinorakenne.

– On isompia ja pienempiä yrityksiä, jotka toimivat monella eri toimialalla. Lisäksi alueella on useita vahvoja vientiyrityksiä, jotka toimivat sellaisilla markkinoilla, joiden tuotteille on kysyntää.

Sundqvistin mukaan Kokkolan suurteollisuusalueen yritykset ovat alueen keskeisiä talousvetureita, joiden heijastevaikutukset ovat merkittäviä. Kyseessä on Pohjois-Euroopan suurin epäorgaanisen kemian keskittymä.

Yle Uutisten vertailun voittaja on Pohjanmaa, jonka talous kasvoi jopa 24,4 prosenttia. Asukaskohtainen BKT nousi vähiten Kymenlaaksossa, jossa kasvu oli vain 0,3 prosenttia. Pohjanmaan vahvuutena pidetään monipuolista elinkeinorakennetta, kun taas Kymenlaakson tilannetta on heikentänyt paperiteollisuuden selvä alamäki.

Vertailu perustuu siihen, miten bruttokansantuote asukasta kohden on kehittynyt vuosina 2000–2012. Luvut ovat peräisin Tilastokeskuksen aineistosta.

Lue seuraavaksi