1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimitusjohtajaksi nouseva MacKenzie: "Talvivaaran saaminen kannattavaksi vie vähintään 18 kuukautta"

Sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors luottaa, että Talvivaaran kaivostoiminta on saatavissa kannattavaksi muutamassa vuodessa. Talvivaaran toimitusjohtajaksi nouseva John MacKenzie kehuu suomalaista työvoimaa ja osaamista. Sijoitusyhtiön pitkän aikavälin tavoitteena on tehdä Talvivaarasta kannattava – ja sitten myydä se vähitellen alan toimijoille.

Kotimaan uutiset

Talvivaara Sotkamon ostajaehdokkaassa, brittiläisessä sijoitusyhtiössä Audley Capital Advisorissa ollaan luottavaisia kaivoksen suhteen.

John MacKenzie
John MacKenzieHill+Knowlton Strategies

– Olemme erittäin luottavaisia, että saamme palautettua Talvivaaran toimintakykyiseksi muutamassa vuodessa. Uskomme, että saamme tehtyä Talvivaarasta kannattavan ja houkuttavan yrityksen, joka toimii myös ympäristöä kunnioittaen, sanoo Talvivaaran toimitusjohtajaksi nouseva John MacKenzien Audleylta.

Parhaimmillaan kaivos voisi olla kannattava jo puolessatoista vuodessa.

– Siitä, kun kaivos alkaa toimia, menee aikaa ennen kuin sieltä alkaa tulla tuloja. Arvioimme, että siihen, että kaivos on kannattava, menee vähintään 18 kuukautta.

Purkuputki osana sopimuksen ehtoja

Audleyn ja Suomen valtion omistaman Terrafamen välinen kauppa on tarkoitus sinetöidä kesällä. Kauppa on ehdollinen, ja siihen liittyy muun muassa ympäristölupia koskevia ehtoja.

– Vesiasia on ollut Talvivaaran suurimpia haasteita. Olemme perehtyneet tähän, jotta emme tekisi samoja virheitä. Meillä on monista ratkaisuista koostuva suunnitelma, jolla uskomme voivamme ratkaista vesiongelman. Purkuputki on osa tätä suunnitelmaa, mutta luonnollisesti siinä on muitakin osia.

Kaivoksen vesiä varten kaavailtu purkuputki on herättänyt paljon vastustusta, eikä sillä vielä ole ympäristölupaa. Voiko kauppa jäädä toteutumatta, jos putkelle ei lupaa heru?

– Kaupalle on paljon ehtoja. Olemme sopineet, ettemme kerro kaikkia nyt. Uskomme, että seuraavan muutaman kuukauden aikana selviää, miten ehtoihin suhtaudutaan, MacKenzie sanoo.

Tavoitteena kannattavan Talvivaaran myyminen

Ensimmäinen etappi on saada Talvivaara kannattavaksi. Sen jälkeen Audley suunnittelee myyvänsä kaivoksen.

– Kun toiminta on vakiintunut, ja näyttää siltä, että se myös pysyy vakaana, etsimme sijoittajia, jotka haluaisivat sijoittaa yhtiöön ja olla mukana kaivostoiminnassa loppuun asti, MacKenzie sanoo.

Hän uskoo nikkeli- ja sinkkimarkkinoiden kehittyvän Talvivaaran kannalta edulliseen suuntaan.

– Nikkelin ja sinkin molempien kysyntä kasvaa. Ne ovat kumpiki houkuttelevia metalleja. Uskon, että Talvivaara pystyy tuottamaan metallia erittäin kilpailukykyisillä hinnoilla.

MacKenzie sanoo odottavansa innolla suomalaisten kanssa työskentelyä.

– Luotamme prosesseihin ja luotamme työntekijöihin. On hienoa sijoittaa Suomeen. Kaivoksella tapaamamme ihmiset ovat taitavia ja ammattitaitoisia. Työskentelemme erittäin mielellämme heidän kanssaan.

Lue seuraavaksi