1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Myönteinen ilmapiiri viriää Lapin elinkeinoelämässä – työttömyys hiertää

Positiiviset odotukset ja tulevaisuuden hyvät ennusmerkit luovat uskoa Lapin elinkeinoelämän piristymiseen. Eniten odotuksia nostavat suurteollisuuden investoinnit ja järjestelyt sekä hyvin onnistunut matkailu. Työttömyys on kasvanut yhä, mutta kasvaa Lapissa hitaammin kuin koko maassa. Työ- ja elinkeinoministeriö esitteli yhdessä Lapin ELY-keskuksen kanssa Rovaniemellä vuoden 2015 alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen.

Kotimaan uutiset
Outokummun Tornion tehtaiden uusi ferrokromitehdas.
Outokummun ferrokromitehdas Torniossa.Laura Valta / Yle

Katsauksen perusteella alueiden kehitysnäkymissä on viriämässä yleisesti varovaista toiveikkuutta. Pitkään jatkuneen talouden alamäen uskotaan vihdoin pikkuhiljaa päättyvän. Myönteinen vaikutus on euron heikentymisellä ja öljyn hinnan laskulla.

Raportin mukaan 67 seutukunnasta vain kuudessa on nyt vuoden takaista parempi tilanne ja noin puolessa tilanne on pysynyt ennallaan. Lapin seutukunnat kuuluvat tähän joukkoon. Tulevaisuudesta Lapissa on kuitenkin hyvä suunta.

Torniolaakson ja Rovaniemen seutua lukuun ottamatta jo syksyllä elinkeinoelämä uskoo nykyistä parempaan tilanteeseen. Ensi kevään osalta koko Lappi uskoo nykyistä parempaan tilanteeseen.

Yksi tärkeä kehityksen edellytys on saavutettavuus. Tässä lentoliikenteellä on suuri merkitys. Suoria yhteyksiä kaivataan ulkomaille. Lapin ELY-keskuksen ylijohtajan Pirkko Saarelan mukaan lentoliikenteen kehittämisen osalta on nähtävissä jonkinlaista edistymistä.

Vientiyritykset vetojuhtina

Nyt parhaiten ovat pärjänneet kansainväliset yritystoimijat. Näitä ovat suurteollisuus, kaivosteollisuuden yritykset joiden tuotannosta suuri osa menee vientiin. Myös matkailu on onnistunut hyvin ja ulkomaisten matkailijoiden osuus on kasvanut vaikka venäläisten osuus on pienentynyt.

Yhä enemmän matkailijoita Lappiin on tullut Aasiasta sekä Keski- ja Etelä-Euroopasta. Näiden elinkeinojen tulevaisuus näyttää jatkossakin hyvältä.

Lapissa myös rakennusalalla näkymät ovat positiiviset. Erityisesti Meri-Lapissa tilanne on hyvä. Siellä on käynnistynyt tai käynnistymässä useita rakennushankkeita. Yhtenä esimerkkinä on LNG-terminaalin rakentaminen. Myös Itä-Lappi on hyvässä nosteessa.

Yleisesti ja myös Lapissa vaisuimmat näkymät ovat kaupan alalla.

Maakuntajohtaja Mika Riipi kuitenkin muistuttaa, että positiivisuus ei realisoidu automaattisesti.

- Valtakunnan tasolla pitäisi katsoa nämä perusfundamentit. On saatava tämmöinen tekemisen politiikka uudestaan keskiöön ymmärtäen arktisen mahdollisuudet, pohjoisen mahdollisuudet ja lähteä tekemään toimeenpanevaa politiikkaa. Toinen asia on sitten se, että meidän pitää täällä itse tehdä asioita ja olla aktiivinen ja olla oma-aloitteinen ja hakea luovia ratkaisuja, sanoo Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi.

Arktisen liiketoiminnan mahdollisuuksista puheenvuoron pitänyt Keskuskauppakamarin neuvonantaja Eero Hokkanen nosti myös esille vaikuttamisen tärkeyden. Hän ihmetteli sitä, että miksi Lapin kansanedustajat ovat olleet niin näkymättömiä elinkeinoasioissa Helsingissä ollessaan.

Kasvava työttömyys yhä ongelma

Työttömyys on Lapissa jatkanut kasvuaan entiseen malliin, mutta silti hitaammin kuin muualla Suomessa. Lappi on edelleen pahinta työttömyysaluetta. Ainoastaan Rovaniemen seudulla tilanne on vuodentakaista parempi. Työttömyystilanteen uskotaan olevan parempi vuoden päästä koko Lapissa.

Lapin ELY-keskuksen ylijohtajan Pirkko Saarelan mukaan työvoiman kysyntä ei vielä riitä nostamaan työllisten kokonaismäärää vaikka lähivuosille ennakoidaan pientä työllisyyden lisäystä. Yksi ongelma on Lapissa tarjottava koulutus, joillekin aloille valmistuvista on ylitarjontaa.

- Täällä Lapissa on paljon tarjolla koulutusta sellaisille aloille jotka eivät työllistä riittävästi. Opiskelujen jälkeen jäädään työttömäksi. Pitäisi pystyä kohdentamaan koulutusta niille aloille joissa on tarjolla työtä ja tarvitaan työntekijöitä. sanoo ylijohtaja Pirkko Saarela.

Tuoreen ammattibarometrin mukaan seuraavan puolen vuoden aikana on pula terveydenhuoltoalan työntekijöistä, lastenhoitolalla ja puhelinmarkkinoinnin alalla.

Kokeista ja tarjoilijoista on ylitarjontaa Rovaniemellä ja Kemi-Tornion alueilla, mutta pula Tunturi- ja Pohjois-Lapissa.

Lue seuraavaksi