1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylän seutukunta

"Liian kallis ja tehoton" – Jykes täysremonttiin

Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes halutaan laittaa täysremonttiin. Tyytymättömyys kehittämisyhtiön toimintaan paljastuu yrittäjäkyselyistä.

Kuva: Jykes Oy

Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes halutaan panna täysremonttiin. Yrittäjät ovat tyytymättömiä kehitysyhtiöön, heidän viestinsä on: liikaa kuluja, liian vähän tuloksia.

– Jykesiltä ovat saaneet palveluita pääasiassa työllistävät yhtiöt. Vain itsensä työllistävät eivät kovin niitä palveluita saa. Uskon, että saisimme Jykesin kanssa toiminnan tehostumaan, kun nyt vain jokainen katsoo peiliin ja alkaa toimia ahkerasti, sanoo Uuraisten yrittäjien puheenjohtaja Marko Nieminen.

Jykesin suurimmat omistajat ovat Jyväskylä, Laukaa ja Muurame. Ne ovat tehneet yhdessä esityksen, jossa Jykesin hallitus pantaisiin uusiksi. Korkeita kokouspalkkioita nostavien poliitikkojen tilalle halutaan yrittäjiä.

– Hallitus on äärettömän iso. Sinne pitäisi pyrkiä hakemaan avoimen sektorin toimintamalleja, eli tietynlaista dynamiikkaa, sanoo Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.

Jykesin hallituksessa on kymmenen henkeä. Pörssiarvolla mitattuna maailman suurimman yrityksen eli Applen hallituksessa on seitsemän jäsentä, Nokian hallituksessa yhdeksän ja Valmetin hallituksessa kahdeksan jäsentä.

Jykesin roolia aiotaan myös supistaa. Sijoittamispalveluita ehdotetaan siirrettäväksi kuntien omaksi toiminnaksi ja kansainvälistymispalveluja karsittavaksi. 39 henkilöä työllistävän Jykesin 4,7 miljoonan euron budjetista halutaan sipaista viidennes.

– Se ei välttämättä ole pois elinkeinotoimintojen ja yritystoimintojen kehittämisestä, vaan jokainen kunta ottaa ne enemmän omiin käsiinsä, Ranta-aho sanoo.

Omistajakunnat ottavat esitykset valtuustojen käsittelyyn vielä tässä kuussa.

Haastattelut teki Titta Puurunen.