Veikkauksen ja RAY:n pääluottamusmiehet: Rahapelityöryhmä unohtanut henkilöstön

Jo kertaalleen kariutunut ehdotus Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen ja Fintoton yhdistämisestä sisältynee raporttinsa luovuttavan työryhmän ehdotuksiin. Pelitaloissa työryhmää arvostellaan henkilökunnan sivuuttamisesta.

talous
Ruletti pyörii.
Yle

Suomen rahapelijärjestelmän vaihtoehtoisista ratkaisumalleja pohtineen työryhmän odotetaan nostavan uudelleen esiin ehdotuksen Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämisestä. Perusteena on muun muassa kamppailu lainvastaista pelitarjontaa vastaan. Huolina ovat myös pelitalojen tuotteiden riittävä erottuvuus sekä EU-säätely.

Mikäli malli toteutuu, syntyisi osa-aikaiset mukaan lukien noin kahden tuhannen työntekijän rahapelijätti. Sekä Veikkauksessa että RAY:ssa ollaan ärsyyntyneitä siitä, ettei työntekijöiden asemaa ole otettu huomioon uudistuksen valmistelussa.

– Meidän ammattiliitto Pro on ollut yhteydessä tähän työryhmään, ja siellä keskusteluissa kävi ilmi, että tässä selvitysten aikana ei ole laisinkaan huomioitu henkilöstöä tai tämän yhdistymisen vaikutusta henkilöstöön, sanoo Veikkauksen pääluottamusmies Tamara Nykänen.

– Mielipiteitä on tällä hetkellä aika monenlaisia, toisaalta sitten kaikille on varmasti selvää se, että eivät ainakaan tässä työpaikat millään tapaa lisäänny, toteaa RAY:n pääluottamusmies Kristiina Lindroos.

Edellisen kerran vastaavaa yhdistämistä ehdotettiin vuonna 2011, mutta tuolloin hanke kaatui muun muassa Raha-automaattiyhdistyksen silloisen toimitusjohtajan Sinikka Mönkäreen vastustukseen. Julkisuudessa silti väläytettiin, että yhdistäminen voisi tuoda miljoonia euroja lisää avustuksina jaettavaksi. Koska muun muassa rahapeliyhtiöiden tietojärjestelmien yhdistämien olisi kallista, ei nopea tuottojen kasvu kuitenkaan ole todennäköistä.

Henkilökunnan ohella yhdistämisaie on nostattanut vastustusta myös edunsaajien puolella. Muun muassa Invalidiliitto on jo joulukuussa ilmoittanut, ettei se kannata yhdistämistä.