Valtaoja: Koskaan ei ole maailmassa ollut niin paljon mahdollisuuksia kuin nyt

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojan mukaan maailman nykymeno valoisampi kuin mitä ajattelemme. Valtaojan mukaan uutisotsikoiden kautta kehityksestä välittyy synkeän pessimistinen kuva.

Esko Valtaoja
Esko Valtaoja
Esko ValtaojaRiikka Nurmi / Yle

Talous takkuaa, irtisanomisia ja lisääntyvää köyhyyttä - pahalta näyttää, jos vain uutisia lukee.

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojan mukaan uutisotsikoiden kautta maailman kehityksestä välittyy synkeän pessimistinen kuva. Valtaoja muistuttaa, että tilanne on oikeasti valoisampi kuin mitä ajattelemme.

– Juuri tällä hetkellä itse asiassa maailman talous kasvaa kohisten, todennäköisesti nopeammin kuin koskaan maailman historiassa, mutta me vain tuijotetaan näitä paikallisia pikkukriisejä ja notkahduksia.

– Koskaan ei ole maailmassa ollut niin paljon mahdollisuuksia kuin nyt, Valtaoja lataa.

Valtaojan mukaan nyt ei ole syytä vaipua synkkyyteen, vaan maailmaa tulisi tarkastella laajemmalta kantilta ja pidemmällä aikajänteellä.

Valtaoja kehottaakin tarkastelemaan kehityskulkuja laajemmalta kantilta kuin vain tämän päivän lööpeistä ja otsikoista.

– Kun katsotaan Suomen reaalisen bruttokansantuotteen kehitystä viimeisen vuosisadan aikana, niin se on eksponentiaalista kasvua. Siellä näkyvät kyllä kuopat lamojen ajankohdissa, mutta eivät ne ole se todellinen tarina, vaan väliaikaisia paikalleen seisahtumisia, horjahduksia tai pikkutaantumia.

Valtaoja ei näe mitään syytä siihen, etteikö kehitys ei jatkuisi samalla tavoin kuin aina ennenkin.

– Todellinen tarina on se eksponentiaalinen kasvu, joka samalla lailla jatkuu tämänkin laman jälkeen. Aivan kuten se on aina ennenkin jatkunut, Valtaoja sanoo.

Valtaojan mukaan ihmiskunnan haasteena on kehityskulun pitäminen positiivisena sekä maapalloon kohdistuvan rasituksen vähentäminen. Tähän päästään vain tieteen ja teknologian avulla.

– Suunnilleen kaikki mittarit, jotka mittaavat ihmisen maailmaa, niin ihmisen hyvinvoinnissa kuin onnellisuudessa, kaikki ne menevät positiiviseen suuntaan. Sitä kehitystä meidän tulee pitää yllä edelleenkin.

– Toisena haasteena on se, että meidän tulee samalla pelastaa maapallo. Se rasitus, mitä me aiheutamme maapallolle, on ihan liian suuri.