1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EU-komissio: Suomella edessä suuret rakenteelliset uudistukset

Komission eurosta vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis on paraikaa Suomessa neuvottelemassa pääministerin ja valtiovarainministerin kanssa.

Kotimaan uutiset
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Valda Kalnina / EPA

Muilta euromailta vahvaa valtiontaloudenhoitoa vaatinut Suomi on nyt itse komission tarkkailulistalla. Kilpailukyky heikkenee kovaa vauhtia ja valtion velka kasvaa sitä myöten. Muun muassa Nordean ennuste tälle vuodelle on nollakasvu, ensi vuodelle toiveikas 1,5 prosenttia.

Komission eurosta vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis on paraikaa Suomessa neuvottelemassa tilanteesta pääministerin ja valtiovarainministerin kanssa.

Komissio julkisti juuri maaraportit, ja nyt on kolme kuukautta aikaa neuvotella korjaavista toimista.

Komissiossa ollaan vakavasti huolissaan Suomen talouden tilasta.

Budjettialijäämä ponnahti yli 3 prosentin kattorajan viime vuonna ja tämän vuoden puolella ylittyy 60 prosentin sallittu valtion julkisen talouden velkaraja.

– Tämä täytyy korjata tietyssä ajassa ja tästä keskustelemme. Tiedämme, että Suomi on tehnyt jo korjauksia koskien muun muassa palkkoja ja työelämää muutenkin. Tälle vuodelle en voi antaa vielä suosituksia, koska neuvottelut ovat vasta alkaneet.

Dombrovskis on huolissaan Suomen tilanteesta

Varapuheenjohtaja Dombrovskis oli Latvian pääministeri, kun Latvia kävi taloudellisesti kuilun partaalla ja tukeutui kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja muutaman EU-maan suoraan rahoitustukeen. Dombrovskis oli käytännössä maan korjaustoimien arkkitehti, ja nyt Latvia on euron tuorein jäsenmaa (alkaen 1.1.2015) ja talous kasvaa.

Dombrovskis on huolissaan Suomen tilanteesta.

– Odotamme kaikkien 28 EU:n jäsenmaan pääsevän kasvun tielle tänä vuonna. Se edellyttää, että tietyissä valtioissa ei tapahdu poliittista suunnanmuutosta Kreikka mukaan lukien. Huomionarvoista on se, että talouden elpyminen on Suomessa hidasta, mikä tarkoittaa sitä, että edessä on mittavat rakenteelliset uudistukset kasvun ja kilpailukyvyn nostamiseksi.

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja ekonomisti Juhana Vartiainen arvioivat tuoreessa raportissaan, että Suomen suurin este investoinneille on maan kalleus. Kustannukset ovat 15–20 prosenttia korkeammat kuin Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa.

Euromaat myönsivät juuri kaksi vuotta lisäaikaa Ranskalle korjata maan budjettialijäämä ja valtionvelka, komission suosituksesta.

Lue seuraavaksi