1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi tällä hallituskaudella näyttää epätodennäköiseltä

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi tällä hallituskaudella näyttää epätodennäköiseltä. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi torstai-iltana, että hän on pettynyt SDP:n ehdotukseen siirtää ILO 169 -sopimuksen ratifiointi seuraavalle hallitukselle.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kommentoi ILO-sopimuksen ratifiointiprosessin etenemistä torstai-iltana.

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi tällä hallituskaudella näyttää epätodennäköiseltä.

Iltapäivällä asiassa otettiin jo tuumaustauko ja ILO-sopimuksen ratifiointiesitys vedettiin pois eduskunnan torstain täysistunnon asialistalta. Nyt hallituspuolue SDP on ehdottomassa ILO 169 -sopimuksen jättämistä pöydälle.

Anna-Maja Henriksson sanoo Yle Sápmille, että hän on pettynyt SDP:n päätökseen ehdottaa ILO-sopimuksen ratifioinnin siirtämistä seuraavalle hallitukselle.

– Jos SDP vetäytyy yhteisestä sopimuksestamme, niin on odotettavissa, että myös Kokoomus seuraa. Tämä tilanne on aivan kestämätön. Olen hyvin pettynyt siihen, että hallituskumppanit eivät pidä kiinni yhteisesti sovitusta linjasta.

"Saamelaiskäräjät tukee sittenkin ILO-ratifioinnin kanssa etenemistä"

Saamelaiskäräjien kokouksen kesäkuussa tehdyn virallisen linjauksen mukaan ILO-sopimuksen ratifioinnin kanssa ei voida edetä, jos saamelaiskäräjälain uudistaminen ei toteudu.

ILO-sopimuksen kanssa rinta rinnan valmisteltu saamelaiskäräjälain uudistaminen peruttiin virallisesti torstaina. Syynä oli se, että eduskunta äänesti alkuviikosta vanhan saamelaismääritelmän säilyttämisen puolesta hallituksen ja saamelaiskäräjien tahdon vastaisesti.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi jätti eroanomuksen tehtävistään keskiviikkona eduskunnan saamelaismääritelmäpäätöksen takia.

Anna-Maja Henriksson kertoo, että saamelaiskäräjiltä ollaan kuitenkin oltu häneen yhteydessä keskiviikkona ja torstaina.

– Suurin osa saamelaiskäräjien jäsenistä on minulle kertonyt, että he tukevat edelleen maaoikeusselitysosaa ja ILO-sopimuksen ratifioinnin kanssa etenemistä. Olen kertonut tämän hallituspuolueille, jotta siitä ei olisi mitään epäselvyyttä.

Toinen käsittely perjantaina

ILO-sopimuksen ratifiointiehdotus on perjantaina eduskunnan toisessa käsittelyssä ja mahdollisesti asiasta äänestetään lauantaina, mutta tilanne näyttää Henrikssonin mukaan silti melko toivottomalta.

ILO 169 -sopimus on valtiosopimus ja siksi se ei raukea, vaikka tämän eduskunnan vaalikausi päättyykin.

Yle Sápmi ei ole tavoittanut SDP:n edustajia kommentoimaan asiaa.