1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaalle kaavaillaan 15 neliön minivuokra-asuntoja

Martinlaaksoon suunniteltujen pienasuntojen vuokraksi on määritelty 500 euroa kuussa. Parvi ja hulppeat yleiset tilat korvaavat puuttuvia neliöitä, vakuutellaan asuntosijoitusyhtiö Satosta.

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Vantaan Martinlaaksoon suunnitellaan 15 neliön kerrostaloasuntoja, joiden vuokra olisi 500 euroa kuussa. Asunnot olisivat tavallista korkeampia ja niihin kuuluisi lisäksi kiinteä kuuden neliön parvi.

– Asuntojen koko kuulostaa numeroina aika pieneltä, mutta kun se suunnitellaan huolellisesti ja saadaan parviratkaisulla oleskelua ja nukkumista siirrettyä pois olohuoneesta, niin pienikin neliömäärä voi riittää suhteellisen hyvään asumiskokemukseen, vakuuttaa investointipäällikkö Miikka Karjaluoto asuntosijoitusyhtiö Satosta.

Miniasuntoja on suunniteltu rakennettavaksi 68 kappaletta uuteen kerrostaloon, johon liittyvä kaavamuutos tulee käsittelyyn Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnassa maanantaina.

Mikäli kaavamuutos hyväksytään, huoneistokoossa poiketaan normaalista asunnon minimikoosta, joka on 20 neliömetriä.

Uusi konsepti

Rakennus on pilotti Saton uudelle konseptille, jolla pyritään luomaan edullisia vuokra-asuntoja. Taloon on tarkoitus tulla asukkaiden käyttöön tavallista enemmän yhteisiä tiloja.

– Tavoitteena on luonnollisesti edullisuus, mutta myöskin erittäin hyvä viihtyvyys. Tässä pyritään räätälöidyllä kalusteilla parantamaan asunnon tunnelmaa ja panostetaan muutenkin sellaisiin sisustusratkasuihin, joita ei ole perinteisesti nähty vuokramarkkinoilla. Räätälöinti tarkoittaa kiintokalusteita, jotka eivät ole ihan perinteisiä, joita jokaiselta toimittajalta löytyy, vaan ne pitää räätälöidysti rakentaa, kertoo investointipäällikkö Karjaluoto.

Tavoitteena on luonnollisesti edullisuus, mutta myöskin erittäin hyvä viihtyvyys.

Miikka Karjaluoto

Yhteisiin tiloihin kuuluisivat ainakin terassilla sijaitseva sauna ja terassialue sekä alakerran iso yleinen tila, oleskeluaula ja kahvila-alue.

Satolle uudenlainen kerrostalo on myös kokeilu, pilottikonsepti, jota on ajateltu monistettavaksi muihinkin kaupunkeihin, mahdollisesti myös Helsingin keskustaan.

– Tietysti tämä edellyttää keskustelua viranomaisten kanssa ja heidän saamistaan tähän mukaan. Meillä on ollut paljon keskustelua Vantaan viranomaisten kanssa. Pitää kiittää Vantaan viranomaisia innovatiivisesta otteesta ja hyvästä kehitysasenteesta, Karjaluoto kehaisee.

500 euroa kipuraja

Uudenlainen pienasuntokonsepti ei Saton mukaan noudata alalla perinteistä euro per neliö -ajattelua. 500 euron kuukausivuokraa yhtiö pitää edullisena.

– Asiakkaat eivät koskaan hae meiltä asuntoa, että heillä on varaa maksaa niin ja niin paljon neliö, vaan aina on jonkinlainen maksimisumma. 500 euroa on markkinahintaan nähden tällä alueella selvästi edullinen ratkaisu. Vuokrataso vaihtelee paljon, mutta normaalisti lähdetään ehkä 600 eurosta liikkeelle. Jos mennään uusiin asuntoihin, niin sitten ruvetaan nousemaan varmaan 700 eurosta ja jopa korkeammallekin, arvioi investointipäällikkö Karjaluoto.

Martinlaakso sijaitsee Vantaankosken radan varressa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Pienasuntokerrostaloa on suunniteltu Martinlaaksoon osoitteeseen Raikukuja 4.

Jos kaavamuutos hyväksytään, Sato pyrkii aloittamaan talon rakentamisen vuoden loppupuolella.