USA syyttää ex-veroparatiisi Andorran isoa pankkia "törkeästä rahanpesusta"

Talousrikoksia tutkiva virasto katsoo, että korruptoituneet johtajat ja heikko kontrolli mahdollisivat järjestäytyneen rikollisuuden rahojen siirron Yhdysvaltoihin. Rahat olivat peräisin mm. ihmiskaupasta ja lahjuksista.

Ulkomaat
Banca Privada D'Andorran (BPA:n) pääkonttori Andorra la Vellassa 11. maaliskuuta 2015. Ihmisiä kävelee konttorin ohi kirkkaassa kevätauringon valossa.
Banca Privada D'Andorran (BPA:n) pääkonttori Andorra la Vellassa, Andorran pääkaupungissa, 11. maaliskuuta 2015.NANDO / EPA

Talousrikoksia tutkiva Yhdysvaltain hallituksen virasto FinCEN syyttää kovin sanoin isoa andorralaista pankkia Banca Privada d´Andorraa (BPA) rikollisten "tietoisesta avustamisesta rahanpesussa".

Pankin "törkeä toiminta" on palvellut venäläisiä rikollisliigoja, kiinalaisyritysten veronkiertoa ja Venezuelan öljyvarojen pimitystä, FinCEN varoittaa.

Sen mukaan BPA:n kautta on pesty satoja miljoonia dollareita.

Varoituksen jälkeen Espanjan keskuspankki otti tällä viikolla heti hallintaansa Espanjassa toimivan BPA:n tytärpankin Banco de Madridin. Vauraita yksityisasiakkaita palvelevan pankin tilit ja rahaliikenne tutkitaan.

Kääpiövaltio Andorran hallitus salli aluksi BPA:n johdon jatkaa tehtävissään, mutta taipui eilen torstaina syrjäyttämään johdon keskusteltuaan asiasta EU:n komission puheenjohtajan Jean Claude Junckerin kanssa.

Rahanpesusyytökset ovat paha takaisku Andorralle, joka on pyrkinyt sopeuttamaan pankkejaan EU:n lainsäädäntöön. Lakimuutostensa ansiosta Andorra hiljattain poistettiin EU:n veroparatiisilistalta.

"Lahjotut johtajat, heikko kontrolli"

Banca Privada d´Andorra on yksi kääpiövaltion viidestä pankista. Se ilmoittaa hallinnoivansa yli kuuden miljardin euron varoja, ja sillä on tytärpankki ainakin Espanjassa, Luxemburgissa ja Panamassa.

Sen yhteistyökumppaneita Yhdysvalloissa ovat tunnetut isot kansainväliset pankit, joita nyt uhkaa viranomaistutkinta.Torstaina myös Panamassa BPA:n tytärpankki otettiin viranomaisten hallintaan.

– Korruptoituneet johtajat ja heikko kontrolli ovat tehneet BPA:sta välineen, jonka kautta USA:n finanssijärjestelmään on ohjattu varoja järjestäytyneestä rikollisuudesta, lahjustenotosta ja ihmiskaupasta", FinCEN sanoi julkistaessaan varoituksensa tiistaina.

Menetelmänä on ollut käyttää välikäsiä, jotka ovat lahjoneet pankin johtoa. Venezuelan valtion öljy-yhtiön Petroleosin varojensiirroissa lahjukset olivat huikeita, FinCEN kuvaa.

Se arvioi öljyvaroja liikkuneen BPA:n kautta pari miljardia dollaria.

Vähän väkeä, paljon rahaa

Oman ilmoituksensa mukaan Andorran pankit hallinnoivat yksityisiä asiakasvaroja yhteensä noin 41 miljardin euron arvosta. Asukkaita Espanjaan ja Ranskaan rajautuvassa valtiossa Pyreneiden vuorilla on noin 77 000, joista virallisesti andorralaisia on tiettävästi runsaat 30 000.

Andorran pankkien on nykyisin annettava tietoja tallettajista, jos viranomaisten pyyntö on yksilöity ja perusteltu. FinCEN kiittää Andorran viranomaisia yhteistyöhalusta.

Espanjan tuomioistuimilla on kuitenkin vaikeuksia tiedonsaannissa.

Parhaillaan yritetään tutkia tunnetun katalonialaisen poliitikon Jordi Pujolin perheen mystistä omaisuutta, jolla on operoitu pitkin maailmaa juuri Andorran pankkien avulla.

Kyproksen pankkikriisin aikaan finanssipiireissä arveltiin, että Kyproksen kautta toimineet monet venäläiset siirtyvät käyttämään Andorraa rahansiirroissaan. Andorran hallituksen mukaan Pyreneillä käyvien venäläisten turistien määrä on viime aikoina kasvanut.

Jyrki Palo, Madrid