"Vaalikone on varsinainen valehtelijoiden klubi" – vaalilupausten rikkominen ärsyttää nettikeskustelijoita

Kansanedustajat eivät mielipiteitä voi vaihtaa kuin paitaa, muistuttavat Ylen lukijat. Puolueiden ryhmäkuri syö edustajien itsenäisyyttä ja uhkaa demokratiaa, väittävät keskustelijat.

Osallistu
Kansanedustajia istuntosalissa.
Yle

Vaalilupausten rikkominen hermostuttaa äänestäjiä. Se, missä menee mielipiteen vaihtamisen ja vaalilupauksen rikkomisen raja sen sijaan jakaa Ylen lukijoita nettikeskustelussa.

Ylen vaalikoneeseen vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista runsaat 97 prosenttia on sitä mieltä, että vaalilupauksia ei saa rikkoa. Moni nettikeskustelija on samaa mieltä.

– Pitää erota jos ei pysty pitämään lupauksiaan. Se on suoraselkäisyyttä, nimimerkki Kalle linjaa.

Kansalaiset ovat huomanneet, että jotkut edustajat kääntävät takkinsa ja esimerkiksi äänestävät vaalilupauksien vastaisesti.

– Jos on aiemmin ilmoittanut kannattavansa tai vastustavansa jotain asiaa ja äänestyksessä äänestääkin juuri päinvastoin, on ihan ilmiselvästi takinkääntäjä. Normaalitilanteessa ihminen ei yhtäkkiä vaihda suuntaa 180 astetta. Ei vaikka kuinka voisi satuilla että "tämä tuo työtä syrjäseuduille", muistuttaa nimimerkkitalvivaarallista takinkääntöä.

Huono kansanedustaja hirttäytyy aiemmin ilmaisemaan huonoon kantaan.

pap

Osa nettikeskustelijoista on sitä mieltä, että mielipiteitään ei voi betonoida muuttuvissa olosuhteissa.

– Elämä muuttuu koko ajan, ihmiset, tilanteet ja koko maapallon tilanne. Ehdokas lupaa, mikä on suurin virhe, tämän tietoisuuden mukaisen näkemyksen, kirjoittaa _Apua-_nimimerkki.

Nimimerkki Jonen mukaan kansanedustaja voi muuttaa mielipidettään, mutta heidän on perusteltava muutokset selkeästi ja näkyvästi.

– Huono kansanedustaja hirttäytyy aiemmin ilmaisemaan huonoon kantaan. Kelvoton kansanedustaja ei suostu oppimaan uutta eikä myönnä erehdyksiään, nimimerkki _pap _komppaa.

"Ryhmäkuri haalentaa demokratiaa"

Ylen lukijat olivat huolissaan vaalilupausten ja ennen kaikkea puolueiden ryhmäkurin vaikutuksesta demokratiaan. Nettikeskustelussa muun muassa muistutettiin perustuslain takaavan kansanedustajien riippumattomuuden.

– Ehdokkaalla saattaa olla hyvää tahtoa tai oma agenda, jonka perusteella hän lupauksensa tekee. Jos ko. lupaukset eivät ole linjassa puolueen tavoitteiden kanssa, saattaa ryhmäkuri edellyttää luopumista omista lupauksista, toteaa nimimerkki Virsut.

Demokratian vajejyrähtää, ettei vaalilupausten pettämistä voi selitellä hallitus - oppositio -asetelmalla tai ryhmäkurilla.

Eduskunnan ryhmäkuri on itse asiassa demokratian vastaista, koska se käytännössä kaventaa demokratiaa harvain vallaksi.

Demokratian vaje

– Eduskunnan ryhmäkuri on itse asiassa demokratian vastaista, koska se käytännössä kaventaa demokratiaa harvain vallaksi. Poliitikot puolustavat ja kehuvat Suomalaista edustuksellista demokratiaa. Valitettavasti usein kyse on vain haaleasta demokratiasta.

– Oikeastaan kansanedustajilta on turhaa kysyä itsenäisiä mielipiteitä, koska he eivät ole itsenäisiä, väittää Ottei olis ihan yksinkertaista.

Kekomuurahainen muistuttaa, että politiikka vaatii kompromisseja, mutta se ei tarkoita periaatteista luopumista. Linjaus saa kannatusta:

– Kyllä ns. isot linjat täytyy pitää. Kannattaa/vastustaa rikkaiden rikastumista ja pienituloisten köyhtymistä, kannattaa/vastustaa ydinvoimaa, työperäistä maahanmuuttoa, natoa, jne. Kyllä ehdokkaan on oltava selvillä asioihin liittyvistä faktoista ja seurauksista niin, ettei tarvitse tuuliviirinä takkia käännellen pyöriä, kirjoittaa Saatan ehkä mahdollisesti.

Pelkkää laskelmointia kameleonteilta?

Osa Ylen lukijoista tuntuu ajattelevan, että poliitikot puhuvat palturia työkseen.

– _Vaalikone sinänsä on varsinainen valehtelijoiden klubi. Vastaukset kysymyksiin on enemmän tarkoitettu vaalikarjan houkuttelemiseksi, kuin vakaumuksen osoittamiseksi, väittää _valettavaiei -nimimerkki.

Nimimerkki _Juuri näin _kuvailee poliitikkoja kameleonteiksi.

– Suomalainen poliitikko voi vaihtaa mielipidettä tilanteesta riippuen. Kun suuren naapurimaan pressa on kylässä, vastustetaan Natoa oikein ponnekkaasti ja kun taas vieras tulee Atlantin takaa, Nato on oikein kiinnostava vaihto-ehto.

Kaikki he, jotka ovat muuttaneet mielipiteitänsä juuri nyt vaalien alla, eivät ansaitse hitustakaan arvostusta.

Hope

Nettikeskusteluun osallistunut ehdokas sai paljastavalla kommentillaan äänestäjien karvat pystyyn:

– Itse olen ehdolla ja mielipiteeni ovat tarkoituksella harkittuja ns. enemmistön mielipiteitä, jotta mahdollisuudet valituksi tulemiseen on suuri, Äänestäkää tunnustaa.

– Melkoista laskelmointia! Siis valitset mielipiteesi sen mukaan, mikä tuottaa sinulle suurimman hyödyn? Älä sitten kerro tätä äänestäjille ainakaan ennen vaaleja, koska mahdollisuutesi valituksi tulemiseen voisivat pienentyä oleellisesti, _Äänestäjä _lataa takaisin.

Selvää on se, että näin vaalien alla kansanedustajaehdokkaat ja heidän sanomisensa ovat erityistarkkailussa.

– _Kaikki he, jotka ovat muuttaneet mielipiteitänsä juuri nyt vaalien alla, eivät ansaitse hitustakaan arvostusta. Suoraan sanoen, iljettää, jyrähtää nimimerkki _hope.