Talvivaara-kriitikoille uutinen mahdollisesta kaivoskaupasta ei ollut hyvä

Kauppa ei poista kaivoksen perusongelmia, sanoo Antti Lankinen Sotkamon Luonnosta. Jos kauppa toteutuu ja purkuputki tehdään, ympäristöjärjestö aloittaa mittausten tekemisen järvillä.

Talvivaara
Purkuputkea rakennetaan Talvivaaralla.
Jarmo Nuotio / Yle

Talvivaaran mahdollinen kauppa ei aiheuta hurraa-huutoja Talvivaara-kriitikoiden piirissä. Sotkamon Luonnon varapuheenjohtaja Antti Lankinen sanoo, ettei Talvivaaran kauppasopimus poista kaivoksen perusongelmia.

– Olen ihmetellyt, että sotkamolaisten on uutisoitu olevan asiasta iloisia. Oman kokemukseni mukaan osa ihmisistä on peloissaan siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Yksi ongelma on Lankisen mukaan purkuputki.

– Siitä tekee ongelmallisen se, että putken päästä tuleva tavara on haitallista. Pekka Perä on aiemmin sanonut, että jos purkuputki tulee, tulee myös parempi veden puhdistus. Nyt sellaisia puheita ei ole ollut.

Jos kaivostoiminta jatkuu, ympäristöjärjestö aloittaa mittaukset

Lankinen tulkitsee elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) torstaiset puheet niin, että valtio on purkuputken kannalla.

– On uskomaton tilanne, että valtio painostaa näin voimakkaasti valtion lupaviranomaista.

Oman kokemukseni mukaan osa ihmisistä on peloissaan siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Antti Lankinen

Lankinen sanoo, etteivät ympäristöjärjestöt voi tällä hetkellä tehdä muuta kuin seurata tilannetta. Jos kaivoksen toiminta jatkuu ja purkuputki tehdään, Sotkamon Luonto siirtää voimavarojaan vesien mittaamiseen. He haluavat tehdä mittauksia, vaikka se on viranomaisten vastuulla.

– Meillä on tarkoitus hankkia viranomaistason mittareita. Rinnakkainen mittaustoiminta voi parhaimmillaan paljastaa sellaista, mikä jää viranomaisilta piiloon, sanoo Lankinen.