Voiko tyttö olla Kalle tai poika Kaisa – pitäisikö nimilakia muuttaa?

Etunimien jaottelusta tyttöjen ja poikien nimiin saatetaan luopua, kirjoittaa Aamulehti. Suomessa on käytössä lukuisia nimiä sekä tytöillä että pojilla, vaikka nimilaki lähtee sukupuolisidonnaisista nimistä.

Kotimaa
Nukke kasteen mallina
Marko Melto / Yle

Tunnetko Raunin, Toinin tai Vienon? Hän voi yhtä hyvin olla mies tai nainen. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä sama nimi oli nykyistä herkemmin käytössä molemmilla sukupuolilla.

Sukupuolineutraaleja nimiä tutkinut suomen kielen professori Antti Leino Tampereen yliopistosta sanoo, että etunimien antamisessa on menossa taas suuri murros, jossa sama nimi käy sekä tytölle että pojalle.

Aamulehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) nimilautakunta pohjustaakin jo nimilain uudistusta, jossa luovuttaisiin kokonaan jaottelusta tyttöjen ja poikien nimiin.

Onko aika ajanut lakipykälien ohi?

Pitäisikö nimilakia muuttaa niin, että se hyväksyy pojalle naisennimen tai tytölle miehennimen?

Aamulehden haastattelema nimilautakunnan puheenjohtaja Urpo Kangas ei usko, että tulevaisuudessakaan kukaan antaisi lapselle tämän sukupuolen kanssa ristiriidassa olevaa nimeä. Jatkossa riittäisi, että etunimi ei saa olla hyvän maun vastainen eikä lapsen edun vastainen.