1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Näin keskusteltiin karhun kaadosta: maalaiset huutavat apua liian herkästi ja kaupunkilaiset eivät tiedä mistä puhuvat

Poliisin määräys lopettaa karhu, joka hyökkäsi naisen kimppuun Juuassa, on aiheuttanut vilkasta keskustelua mediassa. Netissä maalaiset ja kaupunkilaiset nokittelevat toisiaan. Mielipiteet jakautuivat myös suorassa radiolähetyksessä, johon soitti myös karhun kohdannut lenkkeilijä.

Kuva: Mikko Pehkonen

Juuassa sattunut karhun hyökkäys on ollut päivänpolttava puheenaihe. Yle Pohjois-Karjalan radion lähetyksessä ihmiset arvioivat onko karhu aina kaadettava, kun se käy ihmisen päälle.

Juukalainen Tiina Hakkarainen soitti radioon ja kertoi asuvansa Tuopanvaarassa noin viiden kilometrin päässä paikalta, jossa karhu hyökkäsi naisen kimppuun. Hakkarainen arvelee, että on saattanut itsekin kohdata saman kontion 1,5 vuotta sitten.

– Oli tuulinen päivä ja minä olin lenkillä koirien kanssa metsässä. Silloin karhu tuli yllätetyksi ja me olimme 10 metrin päässä toisistamme.

Hakkarainen kertoo, että karhu toiminta oli kuin oppikirjasta. Kun mesikämmen huomasi kulkijan, se väisti metsään koirien saattelemana.

– Sen jälkeen minulla on ollut luottavainen olo suurpetojen kanssa. Mie olen nähnyt 500 metrin säteellä kotoani kaikki muut suurpedot paitsi suden. Enkä pelkää yhtään.

– Tänäkin aamuna kävin koirien kanssa lenkillä metsässä vaikka tiesin, että karhu saattaa liikkua alueella, Hakkarainen toteaa.

Mielipiteiden ääripäät väittelevät verkossa

Myös netissä keskusteltiin suurpetojen kaatamisesta. Esimerkiksi nimimerkki A:n kommentti edustaa monien muidenkin mielipidettä.

Kannattaa muuttaa pois syrjäseudulta, jos ei tule toimeen sen faktan kanssa, että siellä on monen eläimen koti.

Monet keskustelijat arvioivat, että karhun kaatamista puolustavat asuvat kaupungeissa. Vastaväittäjät sanovat, että maaseudulla asuvat ovat vieraantuneet luonnosta. Näin kirjoittaa nimimerkki Korvessa asuva:

On se suomalainen kansa vieraantunut kokonaan luonnosta. Varsinkin maalla asuvat. Heti, jos jossakin on villieläin, huudetaan poliisia tai riistakeskusta apuun ja tapatetaan se. Kyllä on kaukana talvisodanhenki enää tästä kansasta, vellihousuja koko sakki!

Nimimerkit Joopa joo ja Näin se on kommentoivat näin:

En minäkään ymmärrä, että ei saisi liikkua luonnossa eli pitäisikö pysyä pirtissä parhaimpien kevät- ja hankikelien aikana.

Viisaimmat kommentit tulevat aina sieltä betoniviidakosta, olipa sitten kyse Tenon lohesta tai karhusta saatikka susista...