Järvikalojen elohopeapitoisuudet mitattiin Pohjois-Karjalassa – vain yhdessä näyteahvenessa raja ylittyi

Viranomaiset aikovat olla asettamatta ylimääräisiä käyttörajoituksia järvikalojen syömiselle maakunnassa. Valtakunnalliset suositukset ovat asia erikseen: esimerkiksi raskaana olevan ei kannata syödä haukea lainkaan.

Kotimaa
Hauen mötkäle odottaa fileointia keittiön tiskialtaassa.
Jouki Väinämö / Yle

Järvikalojen syömiselle ei todennäköisesti aseteta ylimääräisiä käyttörajoituksia elohopean vuoksi Pohjois-Karjalassa.

Ympäristöviranomaisten tutkimusalueena oli viime vuonna yli 20 järveä Valtimolla, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummusssa, Liperissä ja Polvijärvellä.

Kaikista näistä ei kuitenkaan saatu näytteitä, joten kalojen elohopeapitoisuuksia ei pystytä arvioimaan kattavasti. Tutkittavina kalalajeina olivat ahven, hauki ja kuha.

Pohjois-Karjalan ympäristöterveys löysi ainoastaan yhden ahvenen, jonka elohopeapitoisuus ylitti sallitun arvon. Ahven pyydettiin Pieliseltä Nurmeksessa.

Viranomaiset aikovat nyt olla asettamatta käyttörajoituksia järvikalojen syömiselle maakunnassa.

Suositukset ovat asia erikseen.

Valtakunnallisten suositusten mukaan esimerkiksi raskaana olevien ja imettävien äitien ei tulisi syödä haukea ollenkaan, koska se kerää elohopeaa. Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä järvestä tai merestä pyydettyä haukea vain 1-2 kertaa kuussa.

Sisävesialueiden kalaa päivittäin syöviä suositellaan vähentämään muidenkin elohopeaa keräävien petokalojen käyttöä. Näitä kaloja ovat hauen lisäksi isokokoiset ahvenet, kuhat ja mateet.