Ruotsi taipui: Assangea voidaan kuulustella Ecuadorin lähetystössä Lontoossa

WikiLeaks-sivuston perustajaan Ruotsissa kohdistuvat raiskausepäilyt ovat monelta osin vanhentumassa rikosoikeudellisesti. Siksi syyttäjät ovat valmiit kuulusteluihin Assangen piilopaikassa.

Ulkomaat
Julian Assange
Julian AssangeEpa / John Stillwell

Ruotsalaissyyttäjät ovat tarjoutuneet kuulustelemaan WikiLeaks-vuotosivuston perustajaa Julian Assangea Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa, jossa hän on ollut kesästä 2012. Tähän saakka Assangea on vaadittu tulemaan Ruotsiin vastaamaan raiskaussyytöksiin.

Assange pakeni lähetystöön välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, koska pelkäsi, että Ruotsi puolestaan luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin syytettäväksi salaisten asiakirjojen vuotamisesta WikiLeaks-sivustolle.

Pääsyyttäjä Marianne Ny on lähettänyt Assangen asianajajille pyynnön, jossa kuulustelujen lisäksi toivotaan, että Assange suostuu DNA-näytteen ottamiseen. Kuulusteluihin tarvitaan lisäksi Britannian ja Ecuadorin lupa.

Syynä ruotsalaisviranomaisten mielen muuttumiseen on se, että useat rikosepäilyjen kohdat ovat vanhentumassa oikeudellisesti ensi elokuussa.

– Kantani on ollut, ettei kuulustelua voida suurlähetystössä järjestää kyllin laadukkaasti ja hänen pitää olla läsnä mahdollisessa oikeudenkäynnissä Ruotsissa. Olen yhä samaa mieltä. Aika on kuitenkin loppumassa, ja siksi minun on hyväksyttävä tutkinnan laadun kärsiminen ja otettava se riski, etteivät kuulustelut edistä tutkintaa, Ny sanoo Dagens Nyheter -lehden haastattelussa.

Assangen ruotsalainen asianajaja on jo ilmoittanut, että Ruotsin päätös on tervetullut. Asian eteneminen vie kuitenkin aikaa, hän sanoo.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset