Hyppää sisältöön

Annoona, pepino, sharon – tunnetko nämä eksoottiset hedelmälajit?

Perinteiset banaanit ja kiivit saavat jatkuvasti rinnalleen erilaisia eksoottisia hedelmiä kauppojen hyllyillä. Selvitimme, millaisia hedelmiä ovat esimerkiksi pepino, kivano ja annoona.

Kurkkumaista kivanoa voi käyttää esimerkiksi äyriäissalaatteihin. Kuva: Heidi Törnroos / Yle

Kauppojen hedelmähyllyiltä voi löytää nykyään mitä erikoisempia hedelmiä perinteisten banaanien, kiivien ja omenoiden lisäksi. Marketeissa eksoottisten hedelmien osastot ovat laajentuneet, ja tällä hetkellä eksoottisia hedelmiä voi löytää jopa pariakymmentä erilaista. Listasimme muutamia tuttuja ja tuntemattomampia vitamiinipommeja kaupassa työskentelevän hedelmätuntijan avulla.

Pepino: Päärynän värinen ja omenan mallinen hedelmä Equadorista. Muistuttaa maultaan päärynää ja melonia. Hedelmä kannattaa kuoria, koska kuori maistuu kirpeältä. Pepino tarjoillaan sellaisenaan tai esimerkiksi savukinkun kanssa. Säilytettävä viileässä.

Rambutan: Luumunkokoinen, hieman pienen kookospähkinän näköinen. Kuori halkaistaan ja sisältä syödään vaalea hedelmäliha. Syödään sellaisenaan tai käytetään hedelmäsalaateissa ja itämaisten ruokien valmistuksessa.

Granaattiomena: Käytetään esimerkiksi salaateissa tai jälkiruuissa.

Esimerkiksi Kuopion Kolmisopen Citymarketissa granaattiomena on ostetuin eksoottinen hedelmä. Hedelmä- ja vihannesosaston vastaavan Tiina Pykäläisen mukaan granaattiomena on noussut jo jonkinlaiseksi trendihedelmäksi.

– Sen näkee jo reseptien määrässä ja hedelmää käytetään paljon myös kokkiohjelmissa. Erityisesti joulun alla granaattiomenaa myydään kuin ihan mitä tahansa omenoita.

Kivano: Oranssi-keltainen ja mieto hedelmä. Kuvaillaan kurkkumaiseksi, jonka sisällä vihertävää, löysää hedelmälihaa. Voi syödä lusikalla sellaisenaan tai käyttää esimerkiksi hedelmä- ja äyriäissalaatteihin.

Cooking banana: Jauhobanaani tai keittobanaani, joka näyttää banaanilta, mutta maistuu perunalta. Ei ole oikeastaan hedelmä, vaan tuotteen löytää juureshyllyltä. Jauhobanaani ei ole makea eikä sitä syödä raakana.

– Suomalaiset eivät oikein osaa näitä käyttää, maahanmuuttajat käyttävät eniten. Joillekin lapsille, jotka eivät voi allergian takia syödä perunoita, keittobanaani voi olla vaihtoehto, Tiina Pykäläinen sanoo.

Annoona: Toiselta nimeltään kermaomena. Vihreä, hieman vanhan näköinen omena. Erittäin kausiluontoinen tuote, paras satokausi on meneillään juuri nyt keväällä. Muina ajankohtina hedelmää ei myydä. Espanjasta tuleva hedelmä on ollut suosittu ainakin Kuopiossa. Muistuttaa maultaan banaania, mansikkaa ja ananasta.

Papaija: Mieto ja hapoton hedelmä, jota käytetään esimerkiksi hedelmäsalaateissa tai kylmän lihan lisäkkeenä. Suosittu melonien tapaan ilmakuivatun kinkun lisäkkeenä cocktail-tikuissa.

Sharon, kaki, persimon: Samannäköisiä ja melko samanmakuisia hedelmiä, mutta nimi vaihtelee vuodenajasta riippuen. Makeaa hedelmää myydään eniten joulun alla, jolloin kyseessä on Persimon.

Citymarketin hedelmä- ja vihannesvastaava Tiina Pykäläinen kertoo, että uusia hedelmiä tilataan kauppaan asiakaspalautteiden ja myös uusien trendien mukaan.

– Ihmiset ovat oppineet ostamaan ja tuntemaan jo eksoottisiakin hedelmiä, varmaan matkustelun vuoksi. Kymmenen vuotta sitten avokado tai kiivi oli erikoinen, nythän ne on jo ihan perustuotteita.