Erkki sai tiedon rauhasta latupartioon – "Tykistön miehet ajelivat hevosilla ympäri kangasta ja huusivat"

Sotaveteraani Erkki Vihavainen oli latupartiossa Taipaleenjoella maaliskuisessa talvisäässä 1940, kun viesti talvisodan päättymisestä kiiri hänen korviinsa.

Kotimaa
Sotaveteraani Erkki Vihavainen on ollut puolustamassa Suomen itsenäisyyttä kahdessa sodassa.
Sotaveteraani Erkki Vihavainen on ollut puolustamassa Suomen itsenäisyyttä kahdessa sodassa.Simo Kurki / Yle

Mikkelin Kuntokeskus Kyyhkylän osastolla keinutuolissa istuu hyväntuulinen, pian 97 vuotta täyttävä Erkki Vihavainen, joka muistaa edelleen 75 vuotta sitten loppuneen talvisodan päättymisen hetket.

– Tykistön miehet ajelivat hevosilla ympäri kangasta ja huusivat. Siitä sitten arvattiin, että nyt on tullut rauha. Kyllä loppui äkisti halu tehdä latua siinä vaiheessa. Rauhan julkistamisen jälkeen oli tiettyä epävarmuutta ilmassa, että oliko tämä nyt tässä. Ei kuitenkaan kuulat enää lennelleet ilmassa.

Vihavainen lähti palvelukseen 18. päivä tammikuuta 1940. Palvelus alkoi lyhyellä koulutuksella ja rintamalla ehdittiin olla noin kuukauden päivät.

– Ei sitä koulutukseksi kyllä voi sanoa. Se oli ihan olematonta täällä Suomessa. Mitään taistelukoulutustakaan ei saatu. Jännä paikka se oli nuorelle miehelle lähteä sotaan, koska ei tiennyt yhtään mitä tuleman piti. Rintamalla toimin pääosin latupartiossa ja teimme perääntymislatuja korpeen.

Talvisodan päättymisen jälkeen Vihavainen lähti suorittamaan asevelvollisuutta Kerimäelle.

– Minulla oli käänteinen järjestys, ensin kävin sodan ja sitten vasta suoritin asepalveluksen. Siviiliin pääsin vasta jatkosodan jälkeen, jossa haavoituin kranaatin sirpaleista.

”Veljeä ei jätetty”

Tarvitseeko sodista puhua nykypäivänä? Onko oikein tuoda asiaa esille vuosi toisensa perään ja muistuttaa jälkipolviakin menneistä tapahtumista?

– Onhan se hyvä näistä puhua. Se on myös meille invalideille hyvä asia, että muistutetaan menneistä ajoista. Tiedostetaan, että on oltu asialla.

Talvisodan hengestä puhuttaessa Vihavaisen voi silmin nähden havaita lisäävän vauhtia keinutuolissaan.

– Kaikki miehet, jotka rintamalta tulivat vastaan, innostivat meitä nuorempia. Kukaan ei ruikuttanut tai valittanut. Apu rintamalla oli tarpeen ja se kyllä näkyi.

Vauhti keinutuolissa pysähtyy. Vihavainen ottaa katsekontaksin ja vakavoituu.

– Talvisodan henki merkitsee paljon. Se merkitsee sitä, että istumme tässä nyt. Sieltä alkoi se itsenäisyyden puolesta taistelu. Veljeä ei jätetty.