1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EU: Rosatomin Unkarin-voimalan rakentamista ei ole estetty

EU-komission mukaan kiista ydinpolttoaineen toimituksesta ei vaaranna reaktorien rakentamista. Euratom on edellyttänyt muutoksia ydinpolttoaineen toimitussopimuksiin.

Paksin ydinvoimalan reaktorihalli kuvattuna tammikuussa 2007. Kuva: Peter Kiss G. / EPA

Venäläisen Rosatomin ydinvoimalahanke Unkarissa etenee suunnitelmien mukaan, sanoo Unkarin hallitus. Myös EU:n komissio vahvistaa, että kiista ydinpolttoaineen toimituksista ei vaikuta Paksin ydinvoimalan laajentamiseen.

Talouslehti Financial Times uutisoi eilen torstaina, että EU-komissio on pistänyt rakennushankkeen jäihin koska Unkari on sopinut, että Venäjä toimittaa yksinoikeudella polttoaineen reaktoreihin.

Unkarin hallitus myöntää tiedotteessaan, että Euroopan atomienergiayhteisö Euratom on pyytänyt muutoksia ydinpolttoaineen toimitussopimukseen Unkarin ja Rosatomin tytäryhtiön välillä. Hallituksen mukaan itse rakennushanke etenee kuitenkin aikataulussaan, eikä Unkarin ja polttoainetoimittajan kanssa käytävillä jatkoneuvotteluilla ole vaikutusta voimalan rakentamiseen.

EU:n komissio vahvistaa Unkarin näkemyksen.

– Emme ole estämässä Paksin ydinvoimalan rakentamista, sanoi energiakomissaarin tiedottaja Anna-Kaisa Itkonen komission päivittäisessä tiedotustilaisuudessa.

– Komissio on ottanut kantaa vain polttoaineen toimitussopimukseen, Itkonen sanoi.

Itkonen vahvisti, että komissio kantaa huolta Paksin voimalan polttoainesopimuksesta ydinpolttoaineen saatavuuden turvaamisen näkökulmasta. Päätös on kuitenkin toistaiseksi salainen koska siihen liittyvät asiakirjat ovat luottamuksellisia.

Itkosen mukaan Unkarin vaihtoehdot ovat neuvotella sopimus uudelleen tai viedä komission ratkaisu oikeuteen. Unkarin hallitus puolestaan arvioi, että sopimus saadaan neuvoteltua Euratomin hyväksymään muotoon seuraavien viikkojen kuluessa.

Unkari ja Venäjä ovat sopineet kahden 1 200 megawatin ydinreaktorin rakentamisesta Paksin ydinvoimalaan Budapestin eteläpuolelle. Reaktoreiden rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa venäläinen valtionyhtiö Rosatom, ja polttoaine ostetaan yksinoikeudella Venäjältä.