1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Katupölyille herkimpien harkittava nyt kaduilla liikkumista

Ilmanlaatu on käynyt paikoin erittäin huonoksi. Katupölylle herkimpien ja altistuneimpien ihmisten kannattaa myös välttää liikkumista pölyisillä väylillä viikonvaihteessa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ulkoilman laatua seurataan parhaillaan Hämeenlinnassa hyvin tarkkaan, kertoo ympäristöpäällikkö Juha Lahti. Kyseessä on jokakeväinen asia, mutta nyt maaliskuun puolivälissä on monen päivän jakso, jolloin katupölyn arvot nousevat hyvin korkeiksi, koska sateita ei ole tulossa. Tuulettoman sään takia myöskään ilmamassat eivät pääse puhdistumaan taajamissa.

– Tuulettomalla kelillä pölyt sitten jäävät leijumaan paikallisesti pitkäksikin aikaa, kertoo Hämeenlinnan ympäristöpäällikkö Juha Lahti.   

Katupölyyn ja heikkoon ilmanlaatuun ovat syynä mm. vähäluminen talvi Etelä-Suomessa sekä aurinkoinen ja kuiva ilma, jolloin pieni, kevytrakenteinen hiukkanen nousee helposti ilmaan. Taajamissa on lisäksi parhaillaan käynnissä katujen harjaus. Harjakoneetkin nostavat lisää pölyä ilmaan, silti niiden ajamista ei haluta rajoittaa.

– Jos katupölyjä ei saada poistettua, se on huonompi vaihtoehto. Liikenne nostaisi silloin pölyt ilmaan teiden ja katujen varsilla kaiken aikaa, pohtii ympäristöpäällikkö Lahti.

Ilmanlaatua seurataan tarkkaan

Viranomaiset seuraavat nyt tilannetta tarkasti ja kertovat aina tarpeen tullen asukkaille asiasta. Hämeenlinnan kaupunki mittauttaa ulkoilman laatua Hämeenlinnassa Niittykadulla. Tulokset asiasta ovat reaaliaikaisesti näkyvissä.

– Kehotan kaikkia katsomaan Hämeenlinnan verkkosivuilta tietoa tilanteesta. Yleisenä ohjeena tietysti on, että jos tietää altistuneensa katupölyille, silloin tulee tietysti välttää liikkumista pölyisillä kaduilla, jos se on mahdollista, kertoo Lahti.   

Ilmatieteen laitoksen mukaan terveyden suojelemiseksi asetettu raja-arvo ylittyi torstaina Suomessa kaikkiaan 28 paikkakunnalla. Etelä-Hämeessä Lahdessa ja Hämeenlinnassa ulkoilman laatu on ollut selvästi huonompaa kuin Tampereella.