1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hollola

Katujen harjaus alkaa ensi viikolla – katupöly kiusaa Lahdessa ja Hollolassa

Katujen pinnoista nousee pölyä aurinkoisella ja kuivalla säällä. Erittäin huonoksi ilmanlaatu on mennyt Lahden Launeella ja Hollolan Salpakankaalla.

Hollola
Lakaisukoneen harja ja kadun pesua.
Kristiina Lehto / Yle

Katupöly on heikentänyt ilmanlaadun jopa erittäin huonoksi Lahdessa ja Hollolassa. Ilmanlaatu on tänään perjantaina ollut erittäin huono eteläisessä Lahdessa Launeella, Hollolassa mittaus puolestaan näytti erittäin huonoa ilmanlaatua ainakin eilen.

Lahdessa aloitetaan katujen puhdistus täysipainoisesti ensi viikolla, sanoo projekti-insinööri Jani Tuhkanen Lahden kunnallistekniikasta.

– Nyt kun katsoo pidempiaikaisia ennusteita, ei ole sellaista syytä olla aloittamatta. Jos tulee kunnon takatalvi ja joudutaan uudestaan hiekoittamaan, se vasta maksaa, selittää Tuhkanen.

Katuja ei pidä Tuhkasen mukaan lähteä putsaamaan liian aikaisin, koska pakkaset saattavat aiheuttaa vielä liukkautta.

– Kevyen liikenteen väylien varressa on penkkoja, jotka sulavat ja vesi kulkeutuu väylille ja jäätyy yöllä. Siellä voi olla tosi liukkaita paikkoja.

Katupölyä ennätysmääriä useissa kaupungeissa

Lahden keskustassa ja Hollolan Salpakankaalla katujen pölyämistä on koetettu saada kuriin levittämällä suolaliuosta tällä viikolla.

Lahdessa ilmanlaatu on laskenut huonoksi myös aiemmin tällä viikolla. Ilmatieteenlaitoksen mukaan kuluvalla viikolla on mitattu ennätyskorkeita katupölypitoisuuksia useissa Suomen kaupungeissa.

Korkeat hiukkaspitoisuudet ilmassa voivat aiheuttaa terveyshaittoja erityisesti hengitys- ja sydänsairaille ja pienille lapsille.

– On vähän ristiriitaista: nyt aurinko paistaa, mutta on huono ilma, sanoo ympäristönsuojelutarkastaja Juha Alaluukas.

Lue seuraavaksi