1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitus ilmiriidassa – SDP kaataa koulutuksen säästöpaketin

Hallituksen toiminta kauden viime metreillä herättää ihmetystä. Kokoomus ilmoitti aiemmin, ettei puolue kannata opintotuen rajaamista yhteen korkeakoulututkintoon, ja tämäkin hanke kaatuu.

Jouni Backman. Kuva: Yle

Sosiaalidemokraatit kaatavat toisen asteen koulutuksen rahoituslain.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman kertoo, että puolue aikoo äänestää lukioiden ja ammattikoulujen rahoituslakia vastaan lauantaina eduskunnassa.

– SDP:n kanta on ollut koko ajan se, että jos toinen laki ei etene, niin toinenkin pitää vetää pois. Joudumme menettelytavan, emme niinkään sisällön takia äänestämään tälle hylkyä. Toisen asteen rakenneuudistus oli kokonaisuus, jota olimme valmiita viemään eteenpäin. Kun oppositio viivytti toimilupalakia valiokunnassa ja se ei tullut lainkaan saliin käsittelyyn, niin tätä toistakaan ei voida viedä eteenpäin, perusteli Backman päätöstä.

Hallituksen esitys olisi leikannut 191 miljoonaa euroa toisen asteen koulutuksen rahoituksesta.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) esitti rahoituslain vetämistä pois eduskunnasta sen jälkeen, kun lakiin yhteydessä ollut toimilupauudistus raukesi sivistysvaliokunnassa maanantaina.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ei tähän suostunut.

Hallituksen toiminta aivan kauden viime metreillä herättää ihmetystä.

Kokoomus ilmoitti aiemmin, ettei puolue kannata opintotuen rajaamista yhteen korkeakoulututkintoon, ja lakihanke kaatuu. Myös RKP aikoi äänestää opintotukilakia vastaan eduskunnassa.

Lopulta hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat kertoivat sopineensa, että lakiesitys vedetään pois eduskunnasta.