1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla Hämeenlinnassa – musiikkina tietysti Sibeliusta

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään 27. huhtikuuta Hämeenlinnassa. Perinteikkään juhlan musiikillinen anti rakentuu Jean Sibeliuksen sävellyksiin, juhlitaanhan säveltäjämestarin syntymäkaupungissa Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta.

Kuva: Yle

Juhla järjestetään uutuuttaan kiiltelevässä Hämeenlinna Areenassa, jonne mahtuu parhaimmillaan runsaat 3 000 henkilöä. Edellisen kerran Hämeenlinna on isännöinyt veteraanipäivän pääjuhlaa vuonna 2006. Silloin juhla järjestettiin Rinkelinmäen jäähalleilla.

Päivän ohjelma (siirryt toiseen palveluun) käynnistyy juhlallisella lipunnostolla ja hartaudella. Veteraaneille on perinteisesti tarjottu juhlapäivänä lounas ja Hämeenlinnassa se nautitaan Pullerin hallissa, Hämeenlinna Areenan vieressä.

Pääjuhlan juhlapuhuja on arkkiatri Risto Pelkonen. Juhlassa esittävät tervehdyksensä Hämeenlinnan kaupungin lisäksi valtioneuvosto ja puolustusvoimat. Areenan piha-alueella on puolustusvoimien panssarikalustonäyttely ja Pullerin hallissa Sibelius-juhlavuoteen liittyvä julistenäyttely.

Pääjuhlan musiikillinen anti rakentuu pitkälti Jean Sibeliuksen sävellyksiin, sillä tämä vuosi on Jean Sibeliuksen syntymän 150-juhlavuosi. Mukana ovat muun muassa Jääkärien marssi ja Finlandia. Pääjuhlan ohjaa tanssija-koreografi Sami Saikkonen ja musiikista vastaa Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtaja Erkki Korhonen. Säätiö vastaa pääjuhlan tuotannosta, kerrotaan Hämeenlinnan kaupungin tiedotteessa.

Vuoden alussa sotiemme veteraaneja on elossa noin 15 000 miestä ja 11 000 naista. Veteraanien keski-ikä on jo yli 90 vuotta. Kansallista veteraanipäivää vietetään Lapin sodan päättymisen vuosipäivänä.