Joudutko jonottamaan? Älykello kertoo, missä on ruuhkaa

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittää älykelloihin liikenteessä käytettäviä ohjelmia. Niiden avulla tiellä liikkuja voi jatkossa saada reaaliaikaista tietoa siitä, mitä liikenteessä tapahtuu.

tiede
Ruuhkaa kauppakeskuksen avajaisten aikana moottoritiellä Oulussa.
Kimmo Hiltunen / Yle

Liikenneruuhkat ajavat raivon partaalle ja parkkipaikan löytyminen on kiven alla. Älykellosta voi tulevaisuudessa tarkastaa pikaisesti, missä liikenne takkuaa. Näin ainakin siinä tapauksessa, että VTT:n suunnittelema älykello-ohjelma pääsee markkinoille.

Älykello itsessään on eräänlainen nykyajan rannekello, joka yleensä vaatii kattavasti toimiakseen myös kännykän ja sen kautta operoivan verkkoyhteyden.

– Älykelloihin pystyy kuitenkin ajamaan myös omia ohjelmia. Sellaisia liikenneapusovelluksia on meillä osana EU-projektia ollut nyt kehitteillä, VTT:n erikoistutkija Jukka Ahola kertoo.

Toisen käyttäjän tieto yleiseen jakoon

Suunnittelussa oleva ohjelma on ehtinyt pilottitestausvaiheeseen. Siinä on yhdistetty paikkatietoa ja erilaista liikenteen avointa dataa, esimerkiksi VR:n junien liikkeitä ja Helsingin paikallisliikenteen vaiheita.

– Jos sinulla on kiire junaan ja olet vähän myöhässä, voit tarkastaa älykellosta nopeasti, missä juna on, mitä vauhtia se kulkee ja lopulta päättää, tarvitseeko kiirehtiä, Ahola sanoo.

Ohjelma hakee myös vertaistietoa lähistöltä, esimerkiksi Twitteristä tai puheviesteistä.

– Voin puheentunnistusta käyttäen ilmoittaa ruuhkaisesta tiestä ohjelmalle. Se muuttaa puheen viestiksi, jonka lähelläni liikkuvat voivat sitten palvelusta löytää, Ahola selventää.

Älykellosta asian voi tarkastaa yhdellä vilkaisulla.

Jukka Ahola

Erityisesti logistiikka-ala ja erilaiset teollisuuden alat voisivat Aholan mukaan hyötyä ohjelmasta.

– Autoa ajettaessa kelloa ei tietenkään pidä käyttää, mutta älykello voi olla hyvä ratkaisu, jos samaan aikaan on esimerkiksi jonkin laitteen hallintaa tai muuta keskittymistä vaativaa työn alla. Älykellosta voi katsoa vaikka tilaustietoja.

Personointi kuluttajalle tärkeää

Älykellot eivät ole vielä saavuttaneet suurta suosiota, mutta Ahola uskoo helppokäyttöisyyden tuovan niille houkuttelevuutta.

– Kännykän käyttäminen vaatii suojakoodin ja sovelluksen avaamisen sekä ainakin muutaman napin painalluksen. Älykellosta asian voi tarkastaa yhdellä vilkaisulla, Ahola kertoo.

Lisäksi kellotaulujen personointi omaan makuun sopivaksi ja esimerkiksi lentolippujen tai laskujen viivakoodien lukeminen kiinnostavat.

– Kellotaulun voi muuttaa vaikka joka päivä. Se, että laitteita voi muokata oman näköiseksi, on iso juttu monille, Ahola kertoo.

Parkkipaikka löytyy, mutta se voi olla täynnä

Vielä tiellä liikkuja ei pääse liikennetiedoista nauttimaan. Kuluvan vuoden aikana ohjelma testataan laajemmin ja vasta sen jälkeen se julkaistaan.

Kehitettävää onkin jonkin verran. Etsittäessä parkkipaikkaa kello osaa kyllä ilmoittaa, mistä lähin parkkipaikka löytyy. Sitä se ei kuitenkaan vielä osaa sanoa, onko parkkipaikalla tilaa vai ei.

– Vaatii vielä kaupungilta työtä, jotta he saavat reaaliaikaisen tiedon meille asti saataville. Tulevaisuudessa sekin kuitenkin onnistuu, Ahola kertoo.

Noora Takamäki / Yle Oulu