Kanta-Hämeessä hyvä talouskasvu, mahdollisuudet ovat vieläkin parempaan

Kanta-Häme sijoittuu maan kärkipäähän maakuntien talousvertailussa. Syynä on monipuolinen ja sopeutumiskykyinen elinkeinorakenne. Hämeen liiton mukaan tilanteeseen ei kuitenkaan voi tuudittautua, vaan alueen vahvuudet on hyödynnettävä vieläkin paremmin.

Kanta-Häme
Keväinen auringonpaiste helmikuussa Hämeenlinnassa
Nina Keski-Korpela / Yle

Kanta-Hämeessä voidaan hyvin, mikäli mittarina pidetään talouskasvua. Vielä viime vuosituhannella maakuntien talouskasvun erot olivat pienet, mutta 2000-luvulla erot ovat kasvaneet. Yle Uutisten tekemän vertailun mukaan Kanta-Hämeen bruttokansantuotteen kasvu oli viidenneksi parasta koko maassa vuosina 2000-2012.

– Kanta-Hämeen elinkeinorakenne on monipuolista ja talouden rakennemuutoksissa se on ollut sopeutumiskykyisempi kuin jossain toisissa maakunnissa, summaa Hämeen liiton maakuntajohtaja Timo Reina. Kanta-Hämeessä ei myöskään muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ole kokenut suuria työpaikan menetyksiä.

Uskon että tulevaisuuden ala löytyy biotaloudesta.

Timo Reina

– Ansio näistä tuloksista kuuluu tietysti ennen kaikkea tekijöille, eli kasvuhakuisille yrittäjille ja heidän työntekijöilleen, sanoo Reina.

Kanta-Hämeen toimialueilla lippulaivat ovat olleet metalliteollisuudessa ja kaupan alalla, joissa tapahtunut kasvu näkyy myös koko maakunnan talouskasvuna.

– Täällä on erittäin paljon myös julkisen sektorin työpaikkoja, joka omalta osaltaan tuo tietynlaista vakautta aluetalouteen, sanoo Reina.

Suunta on oikea, mutta paljon on parannettavaa

Hämeen liiton maakuntajohtaja Timo Reina ei kuitenkaan tuudittaudu hyviin sijoituksiin. Hänen mukaansa viides sija kertoo vain menneisyydestä, mutta suuntaviivoja se kuitenkin antaa tulevaisuuden varalle.

– Uskon, että tulevaisuuden ala löytyy biotaloudesta. Myös metalliteollisuuden ja siihen kytkeytyvien yritysverkostojen kehittyminen luo kasvua myös jatkossa, Reina sanoo.

Timo Reina sanoo, että kasvavien alueiden ympärille pitäisi pystyä kehittämään yritystoimintaa, ja turvaamaan siten työvoiman saatavuutta ja osaamisperustaa.

– Pitää pystyä luomaan innovaatioita esimerkiksi luonnonvara-alan ja biotalouden ympärille, jotka sitten kelpaavat vientituotteiksi.

Kanta-Hämeen sijoittuminen keskelle Suomen kasvukäytävää houkuttelee myös uusia asukkaita.

– Meillä on paljon mahdollisuuksia kääntää hyvä pöhinä meidän voitoksemme.