Taimet pitää koulia hellin sormin

Innokkaan kotipuutarhurin ikkunalaudalla taimet rehottavat jo. Pieniin purkkeihin on kasvanut ryppäittäin tomaatin ja paprikan taimia. Jotta kasvit saisivat lisätilaa, ne on koulittava.

Kotimaa
Radio Hämeen kasvatusprojekti pensastomaatti
Markku Karvonen / Yle

Taimien itsekasvattajalla varsinkin tomaatit ja paprikat ovat kasvaneet siihen vaiheeseen, että pienet kasvit tarvitsevat lisätilaa ja ne on istutettava omiin ruukkuihinsa.

Sanomalehteä pyöritetään lasipurkin päälle taimiruukuksi
Tässä syntyy kätevä taimiruukku. Sanomalehtipaperia rullataan sopivan lasipurkin päälle.Miki Wallenius / Yle

– Sehän riippuu vähän lajikkeestakin, ei ne välttämättä ole yhtä nopeita joka vuosi. Olosuhteet vaihtelevat, tietää puutarhaneuvoja Arja Pehkonen Hämeen Martoista.

Tomaatit on viisasta koulia, kun niihin on sirkkalehtien lisäksi alkanut ilmaantua ensimmäisiä kasvulehtiä. Vieri vieressä kasvavien taimien juuret ovat vaarassa kietoutua toisiinsa. Niiden erottelussa kaivataan kärsivällisyyttä ja lempeitä otteita. Avuksi voi ottaa vaikka kahvilusikan, jonka varrella hellästi erottelee toisiinsa kasvaneita juuria.

– Täällä näkyy, että tomaatintaimia on tullut sellaiseksi ryppääksi, eli monta siementä on mennyt samaan paikkaan. Irrottelisin taimet toisistaan ja istuttaisin sitten vähän tilavampaan ruukkuun, selittää puutarhaneuvoja.

Venähtäneet taimet kaipaavat valoa

Itävät siemenet nauttivat lämpimästä mullasta. Koulimisen jälkeen taimet kannattaakuitenkin siirtää hieman viileämpään paikkaan tai vaikka laskea patterin lämpötilaa, jos taimet kasvavat ikkunalaudalla.

Sanomalehtipaperista muotoillaan taimipurkkia lasipurkin päälle
Tiivis paketti. Pohja muotoillaan käsin ja painetaan lujasti muotoonsa lasipurkin pohjan ja pöydän väliin.Miki Wallenius / Yle

– Suurin osa tykkää kasvaa pikkuisen viileämmässä kuin siinä itämisvaiheessa, neuvoo Arja Pehkonen taimien kotikasvattajia.

Jos taimi joutuu kurottelemaan kovasti valoa löytääkseen, se usein kasvaa pitkäksi ja honteloksi. Näin on käynyt ainakin Yle Hämeen toimituksen pikkuruisille petunian taimille.

– Petunia kaipaa valoa. Siirtäisin tämän petunian tästä ikkunanpokan kohdasta pois ja kääntäisin sen sillä tavalla, että se saisi mahdollisimman paljon valoa, järjestelee Pehkonen purkkeja toimituksen ikkunalaudalla.

Petunian taimet ovat tässä vaiheessa kevättä niin hentoja, ettei niiden koulimista kannata vielä harkita. Hontelot tomaatit sen sijaan kaipaavat lisätilaa juurilleen.

Taimi istutetaan sanomalehdestä muotoiltuun purkkiin
Sanomalehtipaperipurkkiin multaa pohjalle ja koulittava taimi otetaan varoen esimerkiksi haarukalla tai pikkulusikalla kylvöastiasta ja painellaan hellästi paikoilleen.Miki Wallenius / Yle

– Tomaattihan myös venyy pitkäksi, mutta se ei ole niin vaarallista, koska tomaatti voidaan koulittaessa istuttaa aina syvempään, ohjeistaa Pehkonen.

Älä hosu lannoituksen kanssa

Kylvömulta on yleensä köyhää ja hiekkapitoista multaa, jossa siemen kykenee itämään. Lannoituksen aika on vasta sitten, kun taimi on muodostanut useampia kasvulehtiä.

Koulimisen jälkeen taimien itsekasvattajan onkin pidettävä tauko lannoittamisessa, selittää Pehkonen.

Pienten taimien kastelu
Kastellaan varoen - ei hulauteta vettä kerralla runsaasti!Miki Wallenius / Yle

– Jos kasvi koulitaan, niin sitten odotetaan taas, että kasvi juurtuu kunnolla, ennen kuin lannoitetaan. Kun lannoitetta on paljon maassa, niin se estää juurtumista.

Vielä on kevättä jäljellä

Kevät on vasta alussa ja vielä ehtii kasvattaa omia taimia. Jos muutaman viikon odotuksen jälkeen ruukussa ei vielä näy mitään elämää, ehtii vielä mainiosti kylvää uudet siemenet.

– Taimen itsekasvatuksen alkuun ehtii vielä vallan mainiosti. Sitten voi vielä kylvää uudet siemenet, jos jostain syystä on jäänyt itäminen vähän heikolle, lohduttaa Arja Pehkonen Hämeen Martoista.