Lappeenrannassa asuva Anja Turkkila kaatui linja-autossa heinäkuussa 2014. Selkänikama murtui. Lisäksi Anja mursi olkapäänsä kaatuessaan sairaalassa. Kuukausi sairaalassa vei kunnon. Kotiin tullessaan Anja ei jaksanut juuri muuta kuin maata. Rollaattorin avustamana hän kykeni liikkuman vain muutaman metrin kerrallaan.
– En yhtään mitään saanut tehtyä. Tosi vaikeaa oli saada maitopurkki jääkaapista, muistelee Anja.

Sänky vai ulkoilma
Lappeenrantalaisen Anjan sosiaali- ja terveyspalvelut hoitaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri eli Eksote. Se on 9 kunnan yhteenliittymä, jossa on noin 133 000 asukasta.
Eksoten kotikuntoutustiimi tuli arviokäynnille Anjan oltua muutama päivä kotona. Kotikuntoutus päätettiin aloittaa välittömästi.
– Päätin, että ainakin yritän. En tiennyt tuleeko siitä mitään, mutta makaamaan en halunnut jäädä, sanoo Anja.

Tavoitteena oli, että Anja pystyisi rollaattorin avustaman kävelemään itsenäisesti sisällä ja ulkona sekä tekemään ruokaa ja toimimaan keittiössä. Anja oli ennen sairaalaan joutumistaan käynyt päivätoimintaryhmässä. Sinne palaaminen asetettiin myös tavoitteeksi.
Ihmeparantuminen?
Fysio- ja toimintaterapeutti kävivät Anjan luona 3-4 kertaa viikossa. Yhdessä he treenasivat jalkoja, tekivät tasapainoharjoituksia, harjoittelivat keittiössä toimimista ja rapuissa kulkemista. Vähitellen Anja pääsi ulos ja postilaatikolle. Kuntoutustiimin lisäksi Eksoten kotihoito kävi Anjan luona neljä kertaa päivässä.
Aktiivinen kuntoutusjakso kesti vähän yli 2 kuukautta. Vähitellen käyntikertoja vähennettiin. Hiljalleen vähenivät myös kotihoidon käynnit.

Anjan kuntoutumisessa ei ollut kyse ihmeestä, vaan intensiivisestä ja Anjalle räätälöidystä kuntoutuksesta. Mikäli fysioterapeutti olisi käynyt Anjan luona kerran kuukaudessa, se olisi ollut yhteiskunnan rahojen tuhlausta.
– Kuntoutusta on oltava riittävän tiheästi ja se on tehtävä kunkin ihmisen tarpeitten mukaan, sanoo Riikka Lehmus, Eksoten kuntoutustiimin vastaava.
Tammikuussa 2015 Anjan luona ei enää käynyt ulkopuolista apua. Anja tekee keittiötöitä, noutaa postin, käy kuntosalilla ja päivätoimintaryhmässä. Kesällä hän toivoo voivansa kuokkia puutarhassa.
Tulevaisuudessa kotona ei asuta jos kuntoutus ei parane
Vuoteen 2030 mennessä 65 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa yli puolitoistakertaiseksi ja 80 vuotta täyttäneiden määrä kaksinkertaistuu nykyisestä.

Ylen Vanhusvahdin mukaan kuntien kotihoitoyksiköissä on yhteensä 56 fysio- ja toimintaterapeuttia. Niistä Eksotessa on 15. Eksote on luonut kotikuntoutusmallin ja palkkaa koko ajan lisää fysio-ja toimintaterapeutteja. Saman pitää tapahtua koko Suomessa, muuten laitoshoitoa ei voida purkaa eikä kotona asumista lisätä. Ellei niin tehdä kansantaloudellisesti tämä on itsemurha ja inhimillisesti tragedia.
Katse kesään
Oikeastaan pystyn tässä huushollissa tekemään mitä vaan, kunhan istun välillä, sanoo Anja nyt.
– Ei siitä mitään heti tullut, mutta nyt tuntuu kivalle, hymyilee Anja.
Päivitetty 17.3. klo 6.25: otsikkoa muutettu.