Puutarhatyöt voi aloittaa jo keväthankien aikaan

Pohjois-Pohjanmaan korkeudella kevätistutusten esikasvatus kannattaa aloittaa vasta huhtikuussa. Sen sijaan jo nyt lumikinosten päältä voi tarkastaa pensaiden ja erityisesti havuistutusten tilanteen.

luonto
Kuusen latva.
Yle

Viherpeukalot pääsevät tekemään ensimmäisiä puutarhatöitä jo lumikinosten aikaan. Ylipuutarhuri Tuomas Kauppila Oulun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta kertoo, että ensimmäiset pienet puutarhatyöt ulkona on syytä tehdä jo nyt.

– Kyllä nyt jo omenapuita voi alkaa pikkuhiljaa leikkaamaan ja käydä katsomassa miten pensaat ovat talvehtineet. Niitä voi myös leikata. Nyt kun aurinko alkaa paistamaan niin tärkeää on tarkistaa havukasvien talvisuojaukset, etteivät havukasvit pääse kuivumaan, muistuttaa Kauppila.

– Varsinkin pienemmillä melko vasta istutetuilla havukasveilla on se ongelma, että kun maa on vielä jäässä ja ne rupeavat hengittämään tapahtuu helposti kuivumista. Nyt on siis tarkistettava, että varjostusverkot tai säkkikankaat ovat suojaamassa havukasveja auringon paahteelta.

Vaikka aurinko paistaisi jo komeasti, Tuomas Kauppila ei kuitenkaan suosittele vielä esikasvatuksen aloittamista kevätistutuksia varten.

– Esikasvatuksen aloittamista kannattaa odottaa vielä ainakin huhtikuulle, vaikka käytössä olisi viher- tai kasvihuone. Taimien tulee olla hyvässä kasvussa kun tulee ulos istuttamisen aika. Ennen istuttamista alkukesästäkin kannattaa odottaa, että hallanvaara on ohi, muistuttaa Kauppila.