Saksa sallii muslimiopettajien huivit – kielto rikkoi perustuslakia

Huivikielto johti sekalaisiin käytöntöihin: joissakin osavaltioissa kristilliset symbolit olivat kouluissa sallittuja, mutta islamilaiset eivät.

Ulkomaat

Saksan perustuslakituomioistuin on kumonnut oman päätöksensä runsaan kymmenen vuoden takaa ja todennut, että islaminuskoisille opettajille kuuluu oikeus pitää päähuivia myös työaikana, jos he niin haluavat.

Oikeus päätti vuonna 2003, että huivit ovat laittomia, mutta nyt se sanoo, että huivit on sallittava, kunhan ne eivät aiheuta konkreettista häiriötä koulussa. Pelkkä olettamus häiriön mahdollisuudesta ei riitä, oikeus sanoi.

Vanha päätös on tuottanut osavaltioissa sekalaisia käytäntöjä uskonnollisten symbolien suhteen: joidenkin osavaltioiden kouluissa muslimien huivit on kielletty, mutta kristinuskon symbolit – esimerkiksi ristit ja nunnien kaavut – on sallittu. Kanteen nosti kaksi opettajaa, jotka eivät olleet saaneet huiviensa vuoksi töitä.

Opettajaliittoa arveluttaa

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Volker Beck kiitti päätöstä uskonnonvapauden voitoksi. Hänen mukaansa uskovat ihmiset, joille huivi symboloi heidän vakaumustaan, ovat pienempi uhka Saksan yhteiskunnalle kuin monimuotoisuuden vastustajat, esimerkiksi uusnatsit tai ääri-islamistit.

Saksan opettajien liitto sen sijaan pitää oikeuden päätöstä ongelmallisena. Se heikentää koulujen ja julkisten palvelujen poliittista ja uskonnollista sitoutumattomuutta, liitto arvioi.

Puheenjohtaja Josef Kraus sanoo pelkäävänsä, että koulussa syntyy sekaannusta, jos jotkut vanhemmat eivät hyväksy lastensa opettajan huivia.

Muslimien maahanmuuttoa vastustavan Pegida-liikkeen arvioidaan voivan hyödyntää päätöstä sanomalla, että Saksa on taipunut islamisaatioon. Pegida juhlii päätöksen vuoksi, kommentoi saksalainen Taz (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset