1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritysten pitäisi liittoutua viennin edistämiseksi

Vientimarkkinoilla on edelleen tahmeaa. Oululaiselle tietoturvaosaamiselle olisi kuitenkin markkinoita, samoin kuin pohjoisen puunjalostustuotteille. Pohjois-Pohjanmaan yritysten kannattaisi toimialoittain muodostaa yhteeliittymiä, joiden avulla maailmalle ponnistettaisiin. Myös uusia markkinoita etsitään, esimerkiksi Pohjois-Afrikasta.

talous
Kuva mustasta muistitikusta, jonka päällä on teksti TOP SECRET.
Yle

Metalliteollisuuden yritysten vienti vetää Pohjois-Pohjanmaalla, muilla aloilla vienti takkuaa. Oulun kauppakamarin toimitusjohtajan Jari Tuovisen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, vaan yrityksillä on voimakasta tahtoa hakea vientimarkkinoita.

– Se on rohkeudesta kiinni. Muutamat yksittäiset yritykset ovat uskaltaneet lähteä. Osa yrityksistä lähtee osin ehkä pakotettuna jalkautumaan ulkomaille, Tuovinen kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan yritysten viennin edistämiseksi tarvittaisiin yritysten yhteenliittymiä, konsortioita, jotka pienentäisivät kynnystä lehteä maailmalle. Kumppanuutta rakennettaisiin toimialoittain.

– Yhtenä esimerkkinä on ohjelmistoteollisuus ja tietoturva. Osaaminen on Oulussakin erittäin korkeatasoista, mutta toimijat ovat varsin pieniä. Nyt pitäisi löytää tapa, jolla nämä yritykset kohtaisivat ja saataisiin syntymään isompia kokonaisuuksia, Tuovinen visioi.

Nyt pusketaan Pohjois-Afrikan markkinarakoon

Suomen pitäisi löytää vientimarkkinoita euroalueen ulkopuolisista maista. Jari Tuovinen nostaa esiin Pohjois-Afrikan, jonne pohjoisesta on jo yhteyksiä.

– Tältä alueelta viedään jo Pohjois-Afrikkaan puunjalostustuotteita. Pölkky Oy on saanut jo siellä jalansijaa ja puutuoteteollisuus on varsin korkeasti arvostettua.

Lue seuraavaksi