Näkökulma: Yläluokka valtasi Britannian populaarikulttuurin

Työväenluokkaiset rääväsuut loistavat poissaolollaan punkmusiikin kehdossa, kirjoittaa Yle Uutisten Lontoon-avustaja Pasi Myöhänen.

Pasi Myöhänen Kuva: Yle

Mitä yhteistä on Britannian kuumimmilla näyttelijänimillä Oscar-voittaja Eddie Redmaynellä, Benedict Cumberbatchillä tai tv-sarja Homelandin Damian Lewisilla? Entäpä popmaailman tähdillä James Bluntilla sekä Coldplay- ja Mumford & Sons -yhtyeiden jäsenillä?

Kaikki edellä mainitut ovat yksityiskoulujen kasvatteja. He ovat, kuten britit sanovat, "posh": hienompaa väkeä. Eddie Redmayne ja Damian Lewis kävivät yksityisen Etonin, kuten prinssit William ja Harry. James Bluntin ja Benedict Cumberbatchin opinahjo oli niin ikään kuninkaallisten suosima Harrow. Molempien poikakoulujen vuosimaksut nousevat jopa 44 000 euroon.

Kalliisti koulutettujen osuus viihdemaailman huipulla näyttää suurelta, sillä yksityiskoulun käy vain 7 prosenttia briteistä. Maassa onkin syntynyt suuri poru siitä, että yläluokka on alkanut dominoida niin musiikki- kuin elokuva-alaa.

Köyhempi arkitodellisuus ei uusien artistien brittipopissa kaiu.

Pasi Myöhänen

Työväenpuolue Labourille uskollinen New Statesman -lehti nosti kysymyksen hiljattain kansiaiheekseen. Viikkojulkaisussa arvioitiin, että 60-luvulla alkanut työväenluokan kulttuurinen kulta-aika on ohi. Paul McCartney ei voisi tänä päivänä nousta pinnalle kunnallisesta vuokra-asunnosta. Britanniassa on palattu vanhempaan maailmanjärjestykseen: taide on jätetty niille, joilla on vakaan taloudellisen taustan tuomaa aikaa ja uskallusta lähteä epävarmalle alalle.

Politiikan vasemmalla laidalla katsotaan, että konservatiivivetoisen hallituksen tekemät sosiaalitukien leikkaukset ja lukukausimaksujen korotukset ovat sulkeneet kulttuurialan ovet köyhemmästä taustasta ponnistaville.

Oscar-palkittu britti-näyttelijä Eddie Redmayne vaimonsa kanssa Vanity Fairin järjestämiin Oscar-gaalan juhliin Hollywoodissa 22. helmikuuta. Kuva: Nina prommer / EPA

Britannian hallitus kolminkertaisti korkeakoulujen vuosimaksujen enimmäismäärän vuonna 2012. Kolme neljästä korkeakoulusta veloittaa nyt korkeimman mahdollisen summan, yli 12 000 euroa vuodessa. Lainaa kyllä saa, mutta moni laskee varmasti, että sen maksaa helpommin vaikkapa juristin kuin näyttelijän koulutuksella.

Jopa Judi Dench on sanonut, että osa nuorista on hinnoiteltu ulos estradiuralta. Näyttelijälegendan postiluukusta tulvii kerjuukirjeitä nuorilta näyttelijänaluilta, joilla ei ole varaa Lontoon draamakoulujen maksuihin ja pääkaupungin vuokriin.

Suhteetkin auttavat. Eddie Redmaynelle on tuskin haittaa siitä, että hän pelasi rugbya prinssi Williamin kanssa samassa joukkueessa. Nousevan näyttelijänimen äärimmäisen etuoikeutetun taustan nosti esille jopa vahvasti oikeistolainen Daily Mail.

Toiset pitävät puheita taidealan luokkasyrjinnästä kateellisten panetteluna. Entinen Britannian armeijan kapteeni James Blunt on lähtenyt Twitter-hyökkäykseen yksityiskoululaisten puolesta. _You're Beautiful _-hitistä tunnetun Bluntin mielestä hänen taustansa ja posh-aksenttinsa on ollut musiikkimaailmassa pelkkä haitta.

Eddie Redmaynelle on tuskin haittaa siitä, että hän pelasi rugbya prinssi Williamin kanssa samassa joukkueessa.

Pasi Myöhänen

Blunt nousi pinnalle kuitenkin yli 10 vuotta sitten. Nykyisin Britanniassa ei voi välttyä tunteelta, että ilmoille pääsevien äänten kirjo on kaventunut. Punkmusiikin kehdossa pinnalle nousevat kulttuurituotteet ovat keskiluokkaisen kohteliaita ja kilttejä, olipa syynä sitten yhteiskunnallinen murros tai se, että Downton Abbey on tehnyt fiinimmästä brittiläisyydestä muodikasta.

Taitavat pop-artistit, kuten helmikuussa neljä Grammy-palkintoa saanut Sam Smith (jonka uraa auttoi yli 600 000 vuodessa tienaavan äidin kustantama yksityinen laulunopetus) tai poikabändi One Direction kahmivat miljoonia maailmanlaajuisilla hiteillään. Mutta missä on uusi Oasis, Pulp, New Order, Happy Mondays, Arctic Monkeys tai Sex Pistols?

Köyhempi arkitodellisuus ei julkisuuteen nousevien uusien artistien brittipopissa kaiu. Yksi harvoista poikkeuksista on aikamiesten perustama Sleaford Mods. Yhtyeen työnhakuongelmista voi kuunnella täältä (siirryt toiseen palveluun), jos rujo kielenkäyttö ei hirvitä.