Kevät sai lintubongarit liikkeelle – kiikarit kuntoon, neuvoo lintuharrastaja

Perinteisten lintukiikareiden lisäksi lintubongarin välineistöön voisi kuulua myös kaukoputki, opastaa Pekka Nikander.

luonto
Pekka Nikander kiikaroi muuttolintuja Helsingin Viikissä.
Pekka Nikander kiikaroi muuttolintuja Helsingin Viikissä.Yle/Ari Tuhkanen

Lintuharrastaja Pekka Nikander on Viikissä monen muun lintubongarin tapaan keväisessä lempipuuhassaan. Nikander huomaa heti ensi töikseen pellolta kanadanhanheja, kiuruja ja töyhtöhyyppiä.

– Linnut löytävät pellolta ruokaa jo hyvin, Nikander havaitsee kiikareillaan.

Lintubongarin tärkein työväline onkin kiikarit. Lintuvarustemyyjänäkin toimivan Nikanderin mukaan bongarin perusvälineistöön voisi kuulua myös kaukoputki.

Saaristossa variksen pystyy tunnistamaan kaukoputkella viiden kilometrin päässä. Lentävän haahkan pystyy tunnistamaan jopa kymmenestä kilometristä.

Pekka Nikander

– Kaukoputki täydentää kiikareita. Kaukoputki on ehdoton tilanteessa, jossa etäisyydet ovat pitempiä. Linnut näkee kiikareilla, mutta niiden tunnistaminen on paljon hankalampaa ilman suurentavaa kaukoputkea.

Lintukiikarit riittävät Nikanderin mukaan yleensä puolen kilometrin päähän, mutta kaukoputki hyvinkin pitkälle.

– Saaristossa variksen pystyy tunnistamaan kaukoputkella viiden kilometrin päässä. Lentävän haahkan pystyy tunnistamaan jopa kymmenestä kilometristä.

Hyvät kiikarit voivat elää keski-ikäiseksi

Nikanderin mukaan aloittelevan lintuharrastajan on syytä hankkia aivan ensimmäiseksi kiikarit, joilla "näkee kunnolla".

– Kiikarin tuottama kuva tulisi olla sellainen, joka ei vääristy ja on tarpeeksi selkeä. Halvimmissa kiikareissa vasen ja oikea puoli voivat tuottaa erilaista kuvaa: toinen on vähän pehmeämpi, toinen vähän terävämpi. Silmä joutuu tekemään koko ajan työtä ja katselukokemus ei ole kovin miellyttävä.

Hyvät kiikarit maksaa Nikanderin mukaan sadasta eurosta ylöspäin. Kalleimmillaan kiikarit voivat maksaa kolmisen tuhatta euroa. Hintavimpiin kiikareihin kannattaa Nikanderin mukaan satsata, koska ne kestävät käyttöä pitkään.

– Hintavammat kiikarit kestävät 20 vuotta. Joillakin hyvät kiikarit voivat kestää jopa 40 vuotta.