Mihin Lapissa kuollaan – lisääkö influenssa kuolemia

Rokotuksilla säästetään jopa satojen lappilaisten henki vuosittain. Influenssakuolemia on kuitenkin erittäin vaikea todeta, koska vain murto-osalle kuolleista tehdään laboratoriokoe influenssan varmistamiseksi. Ilman rokotuksia kuolleiden määrä voisi olla merkittävästi suurempi, koska influenssarokotteen tiedetään vähentävän sairastumista 40-80 prosenttia. Myös pneumokkisairaudet on saatu rokotteilla vähennetty murto-osaan.

influenssa
Rokotus
Raimo Torikka / Yle

Lapissa kuolee keskimäärin pari tuhatta ihmistä vuosittain. Tilastokeskuksen muukaan Lapissa eniten kuollaan erilaisiin sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin. Näihin kuolee noin 800. Seuraavaksi eniten hautaan vievät erilaiset syövät, noin 500 vuodessa.

Noin 250 kuolee Dementiaan. Useimmiten dementian aiheuttaa Alzheimerin tauti. Tapaturmiin ja väkivaltaan kuolee reilu sata. Vuosittain hengityselinten sairauksiin kuolee keskimäärin 80 ihmistä. Se kuinka paljon influenssa lisää kuolemia on hyvin vaikea todeta.

- Ei meillä tarkkoja tilastoja ole koska näissä kuolemissa ei ole todellakaan näitä influenssavarmennusta tehty monestikaan. Siltä osin me joudumme toimimaan ihan tämän valtakunnallisen tiedon perusteella elikkä suhteuttamaan ihan vain se väkilukuun, kertoo Lapin keskussairaalan infektiosairauksien ylilääkäri Markku Broas.

Sadat kuolemat jäävät toteamatta

Suomessa todetaan vuosittain influenssa-aallon aikana jopa 500 ylimääräistä kuolemaa. Influenssa itsessään kuitenkin harvoin aiheuttaa kuoleman. Tilastoissa

Lähes kaikki kuolleet ovat perussairaita

Markku Broas, LKS

näkyy vain muutamia influenssakuolemia vuosittain, koska näissä tapauksissa laboratoriovarmennus tehty. Markku Broaksen mukaan luvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta .

- Näillä luvuilla ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Ne ovat vain jäävuoren huippu.

Varmuudella on todettu, että influenssa lisää kuitenkin merkittävästi perussairaiden kuolemia. Näiden osaltakin varmennus pystytään toteamaan niiltä osin kun laboratoriokokeilla influenssa varmentuu. Tutkimuksissa on todettu, että lähes kaikilla tehohoitoon joutuneilla ja kuolleilla influenssapotilailla on ollut perussairaus.

- Kun katsotaan näitä varmoja influenssakuolemia ja katsotaan näiden potilaitten osalta onko perussairauksia vai ei, niin sieltä tulee tämä luku, että näille influenssa on yhdeksänkymmentäkertainen kuolemanriski. Elikkä lähes kaikki kuolleet ovat perussairaita, toteaa ylilääkäri Markku Broas.

Sikainfluenssabandemian aikana 2009 -2010 varmennettuja influenssakuolemia oli Suomessa 44 ja 2010-2011 varmennettuja kuolemantapauksia oli 13.

Rokotteilla merkittävä suoja

Rokotteilla on vuosien saatossa pelastettu paljon turhilta kuolemilta, yhten esimerkkinä on keuhkokuume johon Lapissa kuoli vuosittain jopa toistasataa ihmistä. Viimeisien vuosien aikana keuhkokuumeeseen on kuollut vain muutamia.

- Lapsillahan tämä pneumokokkirokote on lähes hävittänyt pneumokokkitaudit ja alkaa hävittämään myöskin välikorvantulehduksia. Sillä on myöskin aikuisille aika

Kannattaa ottaa rokote jos haluaa itsensä suojata

Hanna Nohynek, THL

merkittävä vaikutus, erityisesti yli 65-vuotiaille, sanoo Lapin keskussairaalan infektiosairauksien ylilääkäri Markku Broas.

Influenssarokotteen on todettu parhaimmillaan pienentävän sairastumisriskiä noin 80 prosentilla. Vaikka influenssan osuus kuolemien aiheuttajana on vaikea todeta, vähentää se todennäköisesti turhia kuolemia.

- Meidän suositus on, että ilman muuta kannattaa ottaa rokote jos haluaa itsensä suojata tai jos haluaa suojella näitä rakkaita lähiomaisia joilla influenssaan sairastuminen voi olla vakavaa. Eli kehottaisin tekemään niin kuin Yhdysvalloissa tehdään, että jokaisen kannattaisi ottaa influenssarokote, neuvoo THL:n rokotusohjelman ylilääkäri Hanna Nohynek.