Harva vitkuttelee laskunmaksussa – "Maksettava ne on kuitenkin"

Ylen kyselyyn vastanneista ehdoton valtaosa maksaa laskunsa ajallaan tai jopa etuajassa. Syyt jakautuvat, mutta moni kommentoi, ettei maksamista lykkäämällä hyödy mitään.

Kotimaa
Verkkopankin uusi maksu -sivusto.
Yle

Yle kysyi netissä, millaisia laskunmaksajia ihmiset ovat. Vaihtoehtoina olivat Esa Ennakko, Minna Määräpäivä, Ville Vitkuttelija, Pirkko Perintätoimisto ja joidenkin näiden yhdistelmä. Kyselyyn tuli noin 900 vastausta.

Ennakkoon laskunsa maksoi 29 prosenttia ja eräpäivänä 47 prosenttia. Kaikkiaan siis 76 maksoi laskunsa vähintään ajallaan.

Sama raha siihen menee joka tapauksessa, joten miksi odotella eräpäivää?

Vitkuttelijoita (7%) ja perintätoimien kohteita (2%) ilmoitti siis olevansa yhteensä 9 prosenttia. Loput olivat yhdistelmiä vaihtoehdoista.

Yleensä eräpäivänä, mutta ajoittain myös ennakkoon. Laskun lähettäjän kuuluu saada rahansa ajoissa, joten myöhässä en maksa.

71 prosenttia kertoo myös olleensa samanlainen laskunmaksaja aiemminkin. 12 prosenttia on muuttunut huolettomampaan suuntaan ja 17 prosenttia säntillisempään.

joskus ne pitää kuitenkin maksaa. miksi ei maksaisi heti

Syyt toimintatapaan vaihtelevat: neljännes sanoo, ettei viitsi muuttaa e-laskun päivämäärää. Lähes yhtä monella ratkaisee raha, ja samanlainen painoarvo on myös sillä, ettei rahaa haluta säilöä toisten tilillä kauempaa kuin on pakko.

Kotoa saatu opetus: laskut maksetaan ensin ja sitten vasta katsotaan miten eletään

Vapaissa kommenteissa korostuu muutama selitys: pelko unohtamisesta, halu saada laskut pois päiväjärjestyksestä ja tarve nähdä todellinen saldo. Moni myös kertoo maksavansa kaikki laskut tilipäivänä niiden eräpäivästä riippumatta.

Huolettomin tapa maksaa samantien, ei jää lasku pyörimään pöydälle tai mieleen eikä tarvitse murehtia, lähteekö ajastetttu maksu varmasti eräpäivänä