11-vuotias Aapo keilaa miehet kumoon

11-vuotiasta Aapo Kantsilaa voisi sanoa keilailun lapsitähdeksi. Hän kilpailee SM-tasolla aikuisten sarjassa, itseään kymmeniä vuosia vanhempien joukossa. Aapon esimerkin toivotaan tuovan ukkoutuviin keilaporukoihin muitakin nuoria.

urheilu
Aapo Kantsila keilaamassa
11-vuotiaalla Aapolla on oikeakätiseksi rento heitto. Yle

11-vuotias Aapo Kantsila on tuttu näky Äänekosken keilahallilla. Pappansa innostamana hän on harrastanut keilailua jo viisi vuotta. Kilpailuissa hän on käynyt neljän vuoden ajan. Innokas harjoittelu on tuottanut tulosta ja Aapon pisteluvut alkavat lähennellä aikamiesten tuloksia: ennätys kuuteen sarjaan on 1204 pistettä. Keskiarvo kierrokselle on 200 pistettä.

Ensi viikolla Aapo lähtee kokeilemaan kisakuntoaan keilailun SM-kisoihin, miesten sarjassa. Samanikäisten seuraa kilpailuista on turha hakea. Aapo on lajissaan positiivinen poikkeus.

– Ei ole ollenkaan tavallista että näin nuori pärjää kilpailuissa. Tämä on enemmän ukkoutunut laji, mutta olisi hienoa jos nuoria miehiä tai naisia löytyisi keilailun pariin lisää, haaveilee Äänekosken keilailuliiton puheenjohtaja Markku Tuominen.

Unelmana täydellinen rata Suomen nuorimpana

Aapo Kantsilan tavoitteet keilailun suhteen ovat kunnianhimoiset. Aikuisena ammattilaisuuskin saattaisi kiinnostaa, toistaisekeksi tavoitellaan koko ajan korkeampia pistelukuja.

– Pistin tämän kauden alussa tavoitteeksi, että ensi kaudella tekisin 1200 pistettä kuuteen sarjaan. Mutta mä teinkin sen jo tänä vuonna. Nyt haluaisin olla Suomen nuorin kolmensadan pisteen, eli täydellisen sarjan, heittäjä. Se ois mun unelma.

Kilpailujen finaalipaikoista saatavat palkintorahat ovat myös hyvä porkkana nuorelle miehelle.

– Törsään ne johonkin mukaviin juttuihin. Ostan vaikka palloja, Aapo laskeskelee.

Pappa jää jo kakkoseksi

Aapon suvussa keilailu on verissä. Pappa Rainer Blomberg aloitti lajin 30 vuotta sitten veljiensä kanssa. Nyt keilahallille on houkuteltu myös veljesten lapset ja lastenlapset. Pappa toimii myös Aapon valmentajana, vaikka valmennettava alkaakin jo voittaa sukupolvien väliset taistelut:

– Niinhän siinä pitikin käydä. Kehityksen pitää mennä eteenpäin ja näinhän se on mennyt, Rainer Blomberg myhäilee.

Mitkä ovat valmentajan mielestä Aapon vahvuudet keilaajana?

– Aapo ei hermostu herkästi, eikä jämähdä huonoihin suorituksiin, vaan kuuntelee neuvoja ja toteuttaa niitä, Blomberg arvioi.

Oikeakätiseksi keilaajaksi Aapolla on myös poikkeuksellisen rento heittokäsi. Se tekee hänestä tarkan.

Rytmitaju toimii myös rumpujen takana

Aapon tulevaisuus keilailun parissa on nyt pojasta itsestään kiinni. Jos harjoittelu maistuu, mahdollisuuksia on moneen.

– Mutta valmennukseen on kohta mentävä muualle. Pappa ei pysty enää antamaan hyviä neuvoja, Rainer Blomberg arvioi.

Lajia harrastetaan kuitenkin rennoin rantein, Aapon ehdoilla. Aikaa riittää myös muille harrastuksille, mm. rumpujen soitolle ja jalkapallolle. Niistä on myös apua keilaradoilla:

– Keilailussakin pitää olla hyvä rytmitaju, Aapo Kantsila vertailee.

– Rytmilajihan keilailu on. Niistä tulee aina hyviä keilailijoita joilla on hyvä rytmi, pappa komppaa.