Hyppää sisältöön

Enemmistö vaaliehdokkaista vaatii nelosolutta ja viinejä ruokakaupan hyllyille

Yli puolet keskustankin kansanedustajaehdokkaista kannattaa ehdotusta. Kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaat innokkaimpia alkoholimuutoksen ajajia eduskuntapuolueista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Selvä enemmistö kansanedustajaehdokkaista sallisi mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynnin ruokakaupassa. Tulos selviää Ylen Vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun), jossa kysyttin ehdokkaiden kantaa alkoholin myyntiin ruokakaupassa.

Alkoholikysymykseen vastasi 1 773 ehdokasta eli noin 90 prosenttia kaikista ehdokkaista. Tulos oli selkeä: 60 prosenttia ehdokkaista kannattaa nykyistä vahvempien alkoholien myynnin sallimista ruokakaupassa ja 37 prosenttia vastustaa. Kolme prosenttia ei ottanut kantaa.

Suurinta kannatusta ehdotus saa perussuomalaisissa: peräti 81 prosenttia on sen kannalla. Kokoomuksen ehdokkaista ehdotusta puoltaa 78 prosenttia, vihreissä ja Rkp:ssä 62 prosenttia, vasemmistoliitossa 55 prosenttia ja Sdp:ssä 50 prosenttia.

Jopa keskustan ehdokkaista yli puolet, 51 prosenttia sallisi nelosoluen ja viinit ruokakauppamyyntiin. Vielä reilu kuukausi sitten puolue oli valmis siirtämään kolmosoluenkin pois ruokakaupasta Alkon hyllyille. Nousseen kohun vuoksi puolue perui pikavauhtia ehdotuksensa.

Eduskuntapuolueista vain kristillisdemokraatit vastustaa selkeästi nelosoluen ja viinien myyntiä ruokakaupassa. 90 prosenttia puolueen ehdokkaista on tätä mieltä.

Päivittäistavarakauppa on vaatinut nelosolutta, mietoja viinejä ja muita mietoja (alle 5,5 %) alkoholijuomia ruokakauppojen hyllyille jo vuosia. Kaupan järjestö ajaa sitä myös seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan.