1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltalaisen yliopiston arkistoon unohtui Rooman keisariaikainen aarre

80 vuotta sitten saadun lahjoituksen arvoa ei tajuttu. Tieto kolikoista kuitenkin eli huhuna.

Ulkomaat
Kolme roomalaista kultarahaa ja kolme hopearahaa. Kaikissa keisarin kasvokuva.
Buffalon yliopiston arkistoon unohtuneet kolikot lyötiin 12 ensimmäisen keisarin aikana. Douglas Levere / University of Buffalo

Yhdysvaltalaisen Buffalon yliopiston opettaja teki elämänsä löydön uskottuaan opiskelijoiden joukossa kiertänyttä perimätietoa.

Apulaisprofessori Philip Kiernan ehti pantata saamaansa tietoa kolme vuotta, ennen kuin jäljitti yliopiston kirjaston arkistosta kymmeniä roomalaisia ja kreikkalaisia rahoja, joilla on ikää jopa 2 500 vuotta.

Joukossa on yksi kultaraha kunkin 12 ensimmäisen roomalaiskeisarin valtakaudelta. Vanhimmat ovat viidenneltä vuosisadalta ennen ajanlaskumme alkua, viimeiset 600 vuotta nuorempia. Joukossa on erittäin harvinainen raha, joka lyötiin vain kolme kuukautta hallinneen keisari Marcvs Salvius Othon aikana.

Kreikkalaisia kulta- ja hopearahoja on 43 kappaletta. Ne on lyöty antiikin maailman mahtavissa kaupunkivaltioissa, muun muassa Ateenassa.

Harvinaisin raha on väärennös?

Antiikin rahoihin perehtynyt Jyrki Muona epäilee Othon aikaista rahaa väärennökseksi. Hän arvelee, että se tehty 1800-luvulla.

Hänen mukaansa kolikossa on useita outoja piirteitä. Epäilyksiä herättää muun muassa klaavapuolelle lyöty PP eli Pater Patriae, joka muutoin on täysin tuntematon merkintä Othon aikaisissa rahoissa.

Hän kertoo nähneensä varsin samanlaisen kolikon kymmenkunta vuotta sitten Lontoossa.

Rahat ovat hyvässä kunnossa

Buffalon yliopisto sai kolikot lahjoituksena kirjakokoelman ohessa vuonna 1935. Lahjoituksen vastaanottajat eivät kuitenkaan tajunneet sen arvoa. Kiernanin mukaan rahoja lienee tutkittu viimeksi neljä vuosikymmentä sitten.

Vauras keräilijä Thomas B. Lockwood lahjoitti yliopiston kirjastolle yli kolme tuhatta kirjaa, mitaleja sekä roomalais- ja kreikkalaisrahojen lisäksi muitakin kolikoita, muun muassa yhden, joka on peräisin kuningatar Elisabet I:n aikakaudelta.

Useimmat rahoista ovat säilyneet oivallisessa kunnossa laatikoissa, joihin Lockwood ne laittoi yli 80 vuotta sitten. Vain muutama hopearahaa kaipaa konservaattorin kosketusta. Kun työ on valmis, rahat pannaan näytteille yliopiston kirjastoon.

Lue seuraavaksi