1. yle.fi
  2. Uutiset

Fortum teki kaupat Ruotsin sähkönsiirtokapasiteetistaan – kaikki sähkönsiirto on nyt myyty

Fortum keskittyy jatkossa kehittämään vesi- ja ydinvoiman tuotantoa sekä tehokasta lämmön ja sähkön yhteistuotantoa.

talous
Fortum pääkonttori
Yle

Energiajätti Fortum on allekirjoittanut kauppasopimuksen yhtiön Ruotsin sähkösiirtoliiketoiminnasta vastaavan yhtiönsä Fortum Distribution AB:n myymisestä. Kauppahinta on noin 6,6 miljardia euroa.

Ostaja on yhteenliittymä, johon kuuluvat ruotsalaiset eläkerahastot Första AP-Fonden ja Tredje AP-Fonden, ruotsalainen eläke- ja vahinkovakuutusyhtiö Folksam sekä 50 prosentin osuudella kansainvälinen infrastruktuurisijoittaja Borealis Infrastructure Management Inc.

Fortum uskoo, että yritysjärjestely saadaan päätökseen kesäkuun loppuun mennessä. Yhtiö ennakoi kirjaavansa kaupasta noin 4,4 miljardin euron kertaluonteisen myyntivoiton.

Fortum Distribution AB:llä on Ruotsissa 906 000 sähkönsiirtoasiakasta ja 390 työntekijää, jotka siirtyvät kaupan mukana vanhoina työntekijöinä.

Kaupan myötä Fortum saa päätökseen sähkönsiirtoliiketoimintojensa myynnin. Suomen, Ruotsin ja Norjan sähkösiirtoliiketoiminnat myytiin yhteensä 9,3 miljardilla eurolla. Kaupoista kirjataan voittoa noin 6,3 miljardia.

Fortumin väliaikaisen toimitusjohtajan Timo Karttisen mukaan Fortum keskittyy nyt kehittämään ydinliiketoimintojaan eli päästöttömän vesi- ja ydinvoiman tuotantoon sekä tehokkaaseen lämmön ja sähkön yhteistuotantoon..

Lue seuraavaksi