1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Läpimurto Etelä-Afrikassa: Kaikkien aikojen ensimmäinen onnistunut peniksen siirto

Nuori mies sai uuden peniksen joulukuussa. Nyt lääkärit ovat valmiit ilmoittamaan, että siirto oli menestys ja uusi elin toimii juuri kuten pitääkin.

Initiaatioriittin osallistuneita nuorukaisia. Kuva: Anthony Kaminju / EPA

Eteläafrikkalaiset lääkärit ovat ilmoittaneet tehneensä kaikkien aikojen ensimmäisen onnistuneen peniksen siirron. Kapkaupunkilaisen Tygerbergin sairaalan ja Stellenboschin yliopiston uraauurtavasta leikkauksesta on kolme kuukautta, mutta vasta nyt lääkärit ovat valmiit julistamaan siirron menestykseksi ja kertomaan siitä.

21-vuotias potilas menetti peniksensä kolme vuotta sitten epäonnisessa initiaatioriitissä. Yhdeksän tuntia kestäneessä leikkauksessa hän sai vainajalta irrotetun peniksen. Miehen kerrotaan toipuneen täysin.

– Olemme osoittaneet, että tämä on mahdollista. Pystyimme antamaan potilaalle elimen, joka on yhtä toimintakykyinen kuin se, jonka hän menetti, sanoi Stellenboschin yliopiston plastiikkakirurgian professori Frank Graewe.

Taitamaton ympärileikkaus vie peniksen 250:ltä vuodessa

Tygerbergin ja Stellenbochin sairaaloissa autetaan joka vuosi useita potilaita, jotka ovat saaneet pahoja komplikaatioita ympärileikkauksista nuoruudesta aikuisuuteen siirtymisen initiaatioriittien yhteydessä. Joka vuosi arviota 250 nuorukaista menettää peniksensä.

Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa on tarkoitus istuttaa yhdeksän siirtopenistä. Ongelmana on kuitenkin elintenluovuttajien vähäisyys.

Lääkärit toivovat, että heidän kehittämällään menetelmällä voidaan jatkossa auttaa viimeisenä keinona myös niitä miehiä, joiden impotenssin hoitoon ei ole löytynyt muuta ratkaisua.

Kiinassa tehtiin peniksen siirto jo yhdeksän vuotta sitten, mutta lääkärit poistivat siirtopeniksen kahden viikon kuluttua. Heidän mukaansa potilas ja hänen vaimonsa eivät olleet sopeutuneet siirtoon.