Fortum teki todennäköisesti Suomen historian suurimman yrityskaupan – "Ei tule mieleen toista näin isoa"

Energiayhtiö Fortum on todennäköisesti tehnyt Suomen historian suurimman yrityskaupan. Fortum kertoi perjantaina myyneensä Ruotsin sähkönsiirtoliiketoimintansa 6,6 miljardilla eurolla. Esimerkiksi Nokian puhelinliiketoiminnan hinta oli 5,44 miljardia euroa.

talous
Fortumin lippu salossa.
Fortum Oyj

Energiayhtiö Fortum on todennäköisesti tehnyt Suomen historian suurimman yrityskaupan. Fortum kertoi perjantaina myyneensä Ruotsin sähkönsiirtoliiketoimintansa 6,6 miljardilla eurolla.

– Ihan äkkiseltään ei tule mieleen toista näin suurta kauppaa. En nyt pysty sanomaan, onko tämä kaikkien aikojen suurin, mutta joka tapauksessa erittäin iso kauppa, sanoo Inderesin analyytikko Antti Viljakainen.

Esimerkiksi Nokian puhelinliiketoiminnan hinta vuonna 2013 oli 5,44 miljardia euroa. Vuonna 2007 Nokia osti yhdysvaltalaisen navigointiohjelmistoja valmistavan Navteqin 5,7 miljardilla eurolla.

Fortumin kauppa odotettua isompi

Fortumin oli odotettu saavan sähkönsiirtoliiketoiminnastaan hyvän hinnan. 6,6 miljardin euron kauppahinta oli kuitenkin odotettua parempi. Fortum arvioi kirjaavansa kaupasta myyntivoittoa 4,4 miljardia euroa.

– Kauppahinta on hyvä ja jonkin verran omia ja markkinaoletuksia korkeampi. Fortum pääsi järjestämään tarjouskilpailun, minkä myötä myyntihinta nousi varsin hyväksi. Kyseessä on ehdottomasti arvokas omaisuuserä, josta kuulukin saada suuri myyntihinta, Viljakainen sanoo.

Fortum myi Ruotsin sähkönsiirtoliiketoiminnasta vastaavan yhtiönsä Fortum Distribution AB:n yhteenliitymälle, johon kuuluvat ruotsalaiset eläkerahastot Första AP-Fonden ja Tredje AP-Fonden, ruotsalainen eläke- ja vahinkovakuutusyhtiö Folksam sekä kanadalainen infrastruktuurisijoittaja Borealis Infrastructure Management Inc.

Fortum on jo aiemmin myynyt sähkönsiirtoliiketoimintansa Suomessa ja Norjassa. Kaupattuaan myös Ruotsin sähkönsiirron, yhtiö aikoo keskittyä vesi- ja ydinvoiman tuotantoon sekä tehokkaaseen lämmön ja sähkön yhteistuotantoon.