Hyppää sisältöön

Suomi ei ratifioi alkuperäiskansojen ILO 169 -sopimusta tällä vaalikaudella

Suomi ei ratifioi alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevää ILO 169 -sopimusta tällä vaalikaudella. Ratifiointiesitys jätettiin pöydälle perjantai-iltana eli sopimuksen käsittely siirtyy seuraavalle hallitukselle.

Suomen saamelaisnuoret osoittivat perjantaiaamuna mieltään eduskuntatalon edessä alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän ILO 169 -sopimuksen puolesta. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Suomi ei ratifioi alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevää ILO 169 -sopimusta tällä vaalikaudella.

ILO:n kohtalo selvisi perjantai-iltana. Päätös oli, että pitkään valmisteltu ratifiointiesitys jätetään pöydälle.

Tämä tarkoittaa sitä, että ILO-sopimuksen käsittely siirtyy seuraavalle hallitukselle. Sopimus ei kuitenkaan raukea, sillä se on kansainvälinen sopimus.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) oli perjantai-iltana hyvin pettynyt puhemiesneuvoston tekemään päätökseen jättää ILO-esitys pöydälle.

– Olen hyvin pettynyt, mutta ajattelen niin, että ehkä oli parempi siirtää asia seuraavalle hallitukselle kuin se, että eduskunta olisi nyt äänestänyt ja sanonut lopullisesti ei ILO-sopimuksen ratifioinnille.

ILO 169 -ratifiointiesitys ei ollut ainoa asia, josta eduskunnassa oli epäselvyyttä perjantaina. Tilannetta eduskunnassa kuvailtiin kaoottiseksi.

Huomenna lauantaina on eduskunnan viimeinen työpäivä tällä vaalikaudella ennen uusia eduskuntavaaleja.

Suomen saamelaisnuoret osoittivat perjantaiaamuna mieltään eduskuntatalon edessä alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän ILO 169 -sopimuksen puolesta. Niin kutsuttuun mustaan raitoon osallistui satakunta ihmistä.