Paatero Fortumin kauppahinnasta: Parempi kuin odotettiin

Energiajätti Fortum on allekirjoittanut kauppasopimuksen yhtiön Ruotsin sähkönsiirtoliiketoiminnasta vastaavan yhtiönsä Fortum Distribution AB:n myymisestä. Kauppahinta on noin 6,6 miljardia euroa. "Nyt voidaan miettiä, mikä on yhtiön investointitarve tai valtion puolelta näkemykset tulevaan käyttöön", sanoo omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero.

politiikka
Sirpa Paatero.
Ministeri Sirpa Paatero.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää Fortumin saamaa kauppahintaa parempana kuin odotettiin. Fortum kertoi perjantaina myyneensä sähkönsiirrosta Ruotsissa vastaavan yhtiönsä 6,6 miljardilla eurolla.

– Kyllä tässä kohtaa tuntuu ihan hyvältä, Paatero kommentoi summaa.

– Nyt voidaan sitten miettiä, että mikä on yhtiön investointitarve tai valtion puolelta näkemykset tulevaan käyttöön.

Paatero uskoo, että Fortumin puolelta on tarpeita investointeihin, koska yhä edelleen halutaan kehittää energiantuotantoa ja sähkönmyyntiä.

– Voi olla, että on muitakin uusiutuvan energian muotoja vesivoiman lisäksi, joita halutaan kehittää.

Hänen mielestään kauppa hyödyttää myös valtiota, joka omistaa yhtiöstä noin 50,8 prosenttia.

– Yhtiö on valtion pitkälti omistama, joten hyöty tulee sitä kautta eli saadaan yhtiölle lisää investointimahdollisuuksia. Kesän aikana, jolloin kauppa toteutunee, tulee varmaan mietittäväksi myös se, että mikä olisi tuloutusmahdollisuus valtiolle ja rahoituksen käyttö investointeihin ja uusien työpaikkojen luomiseen.

Paateron mukaan kauppa on Fortumilta hyvä siirto.

– Kyllä siinä kohtaa kun on päätetty, että verkot eivät ole se strateginen tehtävä, jota Fortum pitää tulevaisuudessa ydintehtävänä, oli perusteltu ja hyvä kauppa tehdä näin.