1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksikon heroiini valtaamassa USA:n huumemarkkinat

Kokaiinin myynti on laskenut ja marijuanan romahtanut. Amerikkalaisten heroiininkäyttäjien määrä on kasvanut neljässä vuodessa 75 prosenttia.

Kuva: Humayon Shiab / EPA

Meksikon huumemarkkinoilla on tapahtumassa suuri muutos, sillä marijuanan ja kokaiinin menekki Yhdysvaltoihin on vähenemässä. Vuosien 1970–1980 muotihuume heroiini on tullut uudestaan amerikkalaisille huumemarkkinoille Meksikosta.

Marihuanan salakuljetus Meksikosta Yhdysvaltoihin on romahtanut lähinnä sen vuoksi, että monissa osavaltioissa marijuanan kasvattaminen ja käyttö alkaa olla laillista tai poliisi ei enää puutu siihen. Kokaiininkin menekki on pudonnut 40 prosenttia kymmenen viime vuoden aikana.

Yhdysvaltain huumeviraston DEA:n tilastojen mukaan kokaiinitakavarikot vähenivät vuosien 2011–2013 välillä 27 000 kilosta 12 000 kiloon. Meksikolaista marijuanaa puolestaan takavarikoitiin vuonna 2009 Yhdysvalloissa 1 200 tonnia, mutta kaksi vuotta myöhemmin vain 860 tonnia. Samaan aikaan heroiinin takavarikot lisääntyivät melkein kolminkertaisiksi.

Syitä muutokseen on useita, mutta merkittävin ehkä on se, että meksikolainen heroiini on halpaa. Amerikkalaisten heroiininkäyttäjien määrä on kasvanut neljässä vuodessa 75 prosenttia.

Heroiinia käytetään lääkkeenä kivun lievitykseen. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan yksi syy suosion kasvulle Yhdysvalloissa on se, että apteekit ovat kiristäneet kipua lievittävien lääkkeiden opioidien myyntiä merkittävästi.

Heroiinin suosion kasvu näkyy myös siitä, että amerikkalaisten kuolemantapaukset heroiinin yliannostuksen vuoksi ovat lisääntyneet dramaattisesti. Vuonna 2011 heroiiniin kuoli 8 200 amerikkalaista, mutta vuotta myöhemmin jo 12 000. Yhdessä ainoassa vuodessa heroiinikuolemat lisääntyivät 40 prosenttia, ja trendi jatkuu.

Heroiini kulkee autoissa

Heroiinia tulee Yhdysvaltoihin monta eri kautta, mutta pääosa siitä salakuljetetaan autoilla tulliasemien ohi. Monilla raja-asemilla amerikkalaiset tullimiehet komentavat autot matkustajineen läpivalaisuun, jos he epäilevät salakuljetusta.

Autoista voidaan kuitenkin tutkia vain häviävän pieni osa, koska Meksikon ja Yhdysvaltain raja-asemille liikenne on vilkasta. Suositummalla raja-asemalla San Ysidrossa Tijuanassa jonot voivat olla pahimmillaan 4–6 tuntia. Hyvällä tuurilla ja hiljaisena aikana rajasta voi päästä läpi puolessa tunnissa.

Liikenneruuhkien syynä on se, että amerikkalaiset uskaltavat taas tulla Meksikon puolelle syömään ja juomaan tai matkustamaan.

Iguala on oopiumpääkaupunki

Meksikolaisen Igualan kaupungin nimi on tullut tunnetuksi maailmalla opettajaseminaarin 43 kadonneen oppilaan vuoksi.

Guerreron osavaltiossa sijaitseva Iguala on myös Meksikon oopiumpääkaupunki. Guerreron kaksi merkittävintä huumeliigaa tappelee nykyisin oopiumin eikä enää marijuanan tuotannosta ja kauppareiteistä.

Igualaa ympäröivillä vuorilla ovat Meksikon tuottoisimmat oopiumpellot. Ennen niillä viljeltiin marijuanaa, mutta kannattavampi oopiumunikko on korvannut marijuanan. DEA:n mukaan Chicagon huumediilereiden puhelimista löytyvät Igualan suuntanumerot.

Guerrero on Meksikon väkivaltaisin osavaltio. Siellä murhataan 1 268 ihmistä jokaista sataa tuhatta asukasta kohden. Suomessa murhiin, tappoihin ja tahallisiin pahoinpitelyihin kuolee 2–3 ihmistä sataa tuhatta asukasta kohden.

Opiskelijoita ehkä luultiin jengiläisiksi

Nyt uskotaan, että opettajaseminaarilaiset tapettiin sen tähden, että he joutuivat kahden huumeliigan väliseen välienselvittelyyn.

Igualan poliisi luovutti linja-autoja laittomasti käyttöön ottaneet opiskelijat Guerreros Unidos huumeliigan haltuun, joka epäili heitä kilpailevan huumeliigan Los Rojosin jäseniksi. Se selittäisi silmittömän raivon, jolla opiskelijat murhattiin.

Erään tiedon mukaan linja-autossa, jonka opiskelijat ottivat mielenosoituksessa käyttöönsä, oli opiskelijoiden tietämättä piilotettuna Guerreros Unidosin heroiini- ja rahalähetys.

Markku Saksa, México