Mökki on nykyään muuta kuin ylijäämävarasto – katso kuvat

Kauas on tultu niistä päivistä, kun mökille haalittiin vain ylijäämätavarat. Nykypäivän mökit ovat sisustustoimittaja Tanja Hakalan mukaan nauttimista varten ja sisältä nättejä.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Luvian Laitakarissa komeilee moderni kesämökki. Tiina Jokisen merenrantapirtti on sisältä viimeisen päälle laitettu. Vapaa-ajanasunto on nykyään yhä enemmän nauttimista varten.

– Se, että halutaan tulla veden rantaan ja luonnon läheisyyteen, ei poikkea entispäivistä mitenkään. Varustelutasossa ja siinä, kuinka halutaan aikaa mökillä viettää, on varmaan tapahtunut muutosta.

Ihmiset tykkäävät tällä hetkellä panostaa juuri kesämökkeihin. He vievät sitä iloa ja ajatusta näille mökeille ja koti jää pienemmälle.

sisustusbloggaaja Tanja Hakala

Siinä missä ennen vanhaan mökin irtaimisto koostui muualta haalituista huonekaluista, saatetaan nykyään kodin sijasta satsata enemmän vapaa-ajanasuntoon.

– Ihmiset tykkäävät tällä hetkellä panostaa juuri kesämökkeihin. He vievät sitä iloa ja ajatusta näille mökeille ja koti jää pienemmälle, sanoo sisustustoimittaja Tanja Hakala.

Perinteikkyys näkyy modernissakin mökissä

Tanja Hakala julkaisi juuri toisen sisustusalaan vihkiytyneen media-ammattilaisen Johanna Lehtisen kanssa kirjan_ Laiturilla – kesäkoteja rannikolla ja saaristossa_. Teoksessa esitellään kuvin ja tarinoin muutamien satakuntalaisten mökkien tyyliä ja pureudutaan mökkeilykulttuuriin. Iso muutos on Hakalan mukaan tapahtunut nimenomaan mökkien sisustuksessa.

– Minun mielestä on menty yhä edelleen sitä kohti, että mökki on se paikka, jossa rentoudutaan ja siellä on kaunista. Sinne ei tuoda enää kaikkea roinaa kotoa eikä sitä pidetä sellaisena vanhojen tavaroiden kaatopaikkana.

Vaikka vapaa-ajanasuntoihin panostetaan enemmän ja olosuhteet halutaankin nykyaikaiseksi, kuuluu satakuntalaisten mielestä mökin silti olla mökki.

– Perinteikkyys näkyy kuitenkin jokaisessa kohteessa, joissa olemme vierailleet. Turhan moderniksi ei lähdetä vetämään kaikkea.