Tuoretta kalaa etsimässä

Mustasaaressa , Raippaluodon sillan kupeessa käy perjantaisin ja lauantaisin vilske. Väki haluaa tuoretta kalaa ja sitä on jo viiden vuoden ajan sillan vieressä myynyt Rune Cederberg.

Kotimaa
Rune Cederbergin lauantaiaamun saalis.
Rune Cederbergin lauantaiaamun saalis.Yle/Terhi Varjonen

Lauantaiaamu on kirkas ja aurinkoinen ja jo varhain on Rune Cederberg lähtenyt koittamaan kalaonneaan. Saalis on tällä kertaa pieni, mutta alue, jolla Rune aluksellaan kalastaa, on sekin vielä tähän aikaan vuodesta pieni. Toki alus on nyt saatu jäätilanteen helpottaessa laskettua ennätysaikaisin veteen, joten odotukset keväästä ovat korkealla.

Siikaa menee niin paljon kuin merestä nousee

Runen kalasaavista kuitenkin löytyy lauantaiaamuna kaikkiaan parisenkymmentä kiloa kalaa. Pääasiassa merestä nousi siikaa ja ahventa ja ne ovat niitä kaloja, joita asiakkaatkin pääasiassa haluavat. Varsinkin siika tekee kauppansa.

Iloinen kalamyyjä Elias Åsvik.
Iloinen kalamyyjä Elias Åsvik.Yle/Terhi Varjonen

Runen putiikissa kalaa myyvä Elias Åsvik kertoo, että tuore siika loppui perjantaina kokonaan, joten lauantaiaamuna tarjolla on siikaa ainoastaan savustettuna. Ahvenfileitä on myös, mutta siinä ovatkin sitten paikalliset saaliit. Lohi ja nieriä tulevat muualta.

Kalaa tullaan hakemaan Runelta vähän kauempaakin ja joukossa on monia kanta-asiakkaita. Asiakkaita käy noin 70 päivässä ja kun sesonki on kovimmillaan, kaupan oven avaa parhaimmilaan yli sata asiakasta päivässä. Sesonkia ovat juhlapyhät, erityisesti pääsiäinen ja joulu, mutta juhannus ja kesä ylipäätään ovat myös suosittua aikaa.

Kalatiskillä on nieriää ja ahvenfileitä.
Kalatiskillä on nieriää ja ahvenfileitä.Yle/Terhi Varjonen

Vaikka kala kelpaa monelle savustettunakin, on nähtävissä, että tuore kala on ykkönen.

Vesille aikaisin

Raippaluodon sillan vieressä olevassa kalasatamassa on kuutisen kalastusvenettä jo vesillä. Veneet laskettiin veteen perjantaina 13.päivä. Tämä on selvästi normaalia aikaisemmin. Rune Cederberg muistelee, että useimmiten vesillelasku on mennyt pitkälle huhtikuuhun ja jonakin vuonna toukokuuhunkin saakka.

Kalasatama Raippaluodon sillan vieressä on kalastajien tukikohta.
Kalasatama Raippaluodon sillan vieressä on kalastajien tukikohta.Yle/Terhi Varjonen

Tällä hetkellä on kuitenkin jo yllättävän paljon sulaa, mutta jää vie vielä sulasta voiton.

Kalastajilla on Raippaluodon sillan vieressä yhteiset tilat, jossa jokainen voi käsitellä saaliinsa. Noin kymmenen kalastajan porukka on vuokrannut tilan kunnalta ja aktiivisesti sitä käyttää Cederbergin mukaan kuusi, seitsemän kalastajaa.