1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tapio Rautavaara: "Jo on aikoihin eletty, kun TUL:n mies kelpaa SVUL:n juhliin"

Tapio Rautavaara oli hyvä kertomaan tarinoita. Urheilutoimittaja Leo Silolahti pääsi esiintymään Rautavaaran kanssa samalle keikalle.

Kotimaan uutiset
Rautavaara ja Helismaa
Tapio Rautavaara ja Reino Helismaa Urheilupuistossa 1950-luvulla.V.K. Hietanen

Urheilutoimittajana ja muusikkona tunnetuksi tullut Leo Silolahti tapasi Tapio Rautavaaran ensimmäisen kerran töiden merkeissä 1960- ja 70-lukujen taitteessa. 1970-luvulla miehet olivat samalla keikallakin.

– Kuntourheiluliitto järjesti SVUL:n talossa uimahalliosan pikkujoulut. Tilasin Tapsan sinne esiintymään, mutta minutkin oli kutsuttu sinne lauleskelemaan. Sovittiin sitten Rautavaaran kanssa, että minä en laula samoja lauluja kuin hän, Silolahti Muistelee.

Silolahden mukaan Rautavaara oli hyvä kertomaan tarinoita ja juttuja. Hän sai pienestäkin asiasta tarinan aikaiseksi. Rautavaarasta jäi aina sydämellinen ja kiireetön kuva.

Tuosta tilaisuudesta jäi etenkin mieleen Rautavaaran kuiskaus Silolahdelle.

– Tapsa kuiskasi, että jo on aikoihin eletty, kun hänet on kutsuttu SVUL:n alaisen liiton juhliin. Että TUL:n mieskin jo nykyisin kelpaa, nauraa Silolahti.

Keikkapalkkion maksaminen johti auton huoltoon

Leo Silolahti kertoo, että keikasta oli sovittu keikkapalkkioksi 300 markkaa. Järjestäjillä ei ollut kuitenkaan summaa varattuna ja silloin tällaiset asiat hoidettiin ilman pankkeja.

– Sovittiin, että tuon palkkion seuraavana päivän Rautavaaralle kotiin. Kun menin soittamaan seuraavana päivänä ovikelloa, oli Tapsa lähtenyt uimahalliin. Liisa pyysi kuitenkin sisälle odottamaan, Silolahti kertoo.

Tapsa oli kuitenkin viipynyt ja viipynyt reissullaan ja Liisa pyysi Leoa lähtemään auttamaan auton huoltoon viemisessä.

– Niin siinä käytiin viemässä heidän auto huoltoon ja tultiin takaisin. Vihdoin Tapsakin tuli kotiin ja vaikutti hieman humaltuneelta.

Silolahti muistelee kysyneensä Rautavaaralta, ettei tämä kai ollut autolla ajanut uimasta pois?

– Tapsa vastasi, että yksi tyttö ajoi hänet tuohon lähikulmalle. Siinä me sitten kuuntelimme levyjä, joita Tapsa tahtoi grammarilla soitella, kertoo Silolahti.

Tapio Rautavaaran syntymästä tuli 8.3.2015 kuluneetksi 100 vuotta.

Lue seuraavaksi